Голова поліції Польщі розповів, як у його кабінеті вибухнув гранатомет з України

Головний комендант поліції Польщі Ярослав Шимчик, який був госпіталізований після вибуху подарованого в Україні гранатомета, розповів про деталі інциденту в штаб-квартирі поліції у Варшаві.

Як з’ясували журналісти радіо RMF FM в одного з членів польської делегації, яка відвідувала Київ, генерал Шимчик отримав в Україні два протитанкові гранатомети (ймовірно, RGW-90 “Матадор”), тобто їхні використані тубуси.

Перший подарунок був від голови Національної поліції України Ігоря Клименка. Це був уживаний протитанковий гранатомет, з якого стріляли по російських танках. Він виглядав як довга труба, закрита з двох боків пінополістиролом. Його перетворили на динамік. Клименко, як розповів один із членів делегації, навіть увімкнув музику, щоб продемонструвати його роботу. Українці запевнили, що всередині не було вибухових матеріалів.

Пізніше польські поліцейські зустрілися з головою Державної служби з надзвичайних ситуацій України Сергієм Круком. Після зустрічі заступник Крука Дмитро Бондар провів для них екскурсію кімнатою, де було зібрано предмети, знешкоджені службою, в тому числі снаряди та міни. Прощаючись, Бондар подарував Шимчику подарунок – подібний тубус гранатомета. Українці запевнили, що гранатомет використаний та безпечний, його можна перевозити без дозвільних документів і він коштує як брухт.

За словами джерела, делегація повернулася до Варшави машиною, а отримані подарунки Шимчик залишив у задній частині його кабінету.

Німецький гранатомет RGW-90 Matador

Сам голова польської поліції Ярослав Шимчик розповів, що наступного дня після повернення хотів перекласти подарунки. Як тільки він перемістив один із гранатометів вертикально на підлогу, пролунав вибух.

“Вибух був потужним – сила удару пробила підлогу та пошкодила стелю з іншого боку”, – розповів Шимчик.

Військові експерти кажуть, що такий гранатомет не міг вистрілити сам собою, якщо тільки він не був пошкоджений. Але можливо, що начальник поліції міг натиснути на якусь частину пускової трубки, яка не була ретельно перевірена.

Передісторія

15 грудня міністерство внутрішніх справ Польщі повідомило, що в будівлі головного управління поліції у Варшаві вибухнув “подарунок з України”. Внаслідок вибуху в приміщенні обвалилася стеля в одній з кімнат на першому поверсі, були пошкоджені також приміщення вище на другому поверсі.

Начальник головного управління поліції Ярослав Шимчик був госпіталізований. Також постраждав цивільний працівник управління, але госпіталізація йому не знадобилася.

В МВС не уточнили, про який “подарунок” ідеться. Але зазначили, що подарунок був отриманий від одного з керівників українських служб, з якими зустрічався Шимчик.

Читайте також:
Польща відкликала свій запит активувати 4-ту статтю договору НАТО: ракета була ППО ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна