Росія мобілізує до війська трудових мігрантів і важких злочинців

Російське військове командування поповнює втрати за рахунок трудових мігрантів з Узбекистану та Таджикистану, а також осіб, які вчинили важкі злочини.

Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних сил України Олексій Громов під час брифінгу представників Сил безпеки та оборони України в Києві в четвер, 15 грудня.

З метою пошуку додаткових джерел відновлення втрат особового складу підрозділів, що ведуть бойові дії на території України, в листопаді російське керівництво ухвалило низку законодавчих актів, що суттєво розширюють перелік громадян, які можуть бути призвані на військову службу, зазначив представник ГШ.

“Зокрема дозволено призивати на військову службу за мобілізацією засуджених громадян, що відбувають покарання або мають не зняту, непогашену судимість, — сказав бригадний генерал Олексій Громов. — Під дію закону не підпадають лише громадяни, що були засуджені за певним переліком статей кримінального кодексу Російської Федерації, насамперед засуджені за державну зраду, шпіонаж, тероризм тощо. Натомість дозволено призивати осіб, що скоїли тяжкі злочини”.

Крім того, за словами Громова, у мирний час у росії дозволено проходити військову службу особам, які мають подвійне громадянство.

“Зазначені зміни насамперед спрямовані на залучення до військової служби трудових мігрантів, що перебувають на території РФ”, — підкреслив представник Генштабу ЗС України.

Громов зазначив, що нині на території Росії налічується близько 6 млн осіб, переважну кількість з яких становлять вихідці з Узбекистану (майже 50%) і Таджикистану (30%), а також Киргизстану, Вірменії, Азербайджану та інших країн.

“Із загальної кількості мігрантів близько 2,7 млн осіб, а це майже 45%, є чоловіками призовного віку”, — вказав бригадний генерал.

Олексій Громов також повідомив, що на тимчасово окупованій території Луганської області триває чергова хвиля примусової мобілізації.

“Так, минулого тижня особовим складом підрозділів так званої нацгвардії було проведено заходи з пошуку в населеному пункті Ровеньки осіб чоловічої статі для подальшого їх призову до лав 2-го армійського корпусу російських окупаційних військ, — сказав Громов. — Заслуговує на увагу той факт, що під час проведення цього процесу всі виїзди та в’їзди в місто були заблоковані”.

Читайте також:
РФ готує 200 тисяч нових солдатів, вони можуть піти на Київ, – Залужний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна