РФ готує 200 тисяч нових солдатів, вони можуть піти на Київ, – Залужний

доповнено

За словами головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного, росіяни готують близько 200 тисяч нових солдатів, і вони ймовірно знову підуть у наступ на Київ.

Про це головком повідомив у інтерв’ю виданню The Economist, що опубліковане в четвер, 15 грудня.

“Росія стягує людей і зброю для нового наступу. Вже в січні, але швидше за все навесні, вона може розпочати великий наступ з Донбасу на сході, з півдня або навіть з Білорусі. Російські війська будуть прагнути відтіснити українські сили і навіть можуть здійснити другу спробу взяти Київ. Це не наші слова, а оцінка керівника Збройних Сил України генерала армії Валерія Залужного”, – пише видання.

ЗМІ повідомляє, що генерал Залужний разом із президентом України Володимиром Зеленським та командувачем Сухопутних військ генералом Олександром Сирським попередили, що критичні кілька місяців попереду.

“Російська мобілізація спрацювала. Це неправда, що їхні проблеми настільки жахливі, що ці люди не будуть воювати. Вони будуть воювати. Цар каже їм іти воювати, і вони йдуть воювати. Я вивчав історію двох чеченських воєн – все було так само. Можливо, вони не так добре оснащені, але вони все одно становлять для нас проблему. За нашими оцінками, у них є резерв в 1,2-1,5 млн осіб…Росіяни готують близько 200 тис. нових солдатів. Я не маю сумнівів, що вони знову підуть на Київ“, – сказав Залужний.

“Великий наступ Росії може відбутися у лютому, у кращому випадку в березні, а в гіршому — наприкінці січня. І це може статися будь-де, попереджає він – на Донбасі, де Путін прагне захопити решту Донецької області; на півдні в бік міста Дніпро; навіть до самого Києва. Насправді, нова спроба наступу на столицю неминуча”, – цитує Economist Залужного.

“Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але мені потрібні ресурси. Мені потрібно 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць”, – сказав також генерал Залужний.

Видання додає, що заявлений головнокомандувачем ЗСУ арсенал перевищує загальну кількість бронетанкових сил більшості європейських армій.

“Є спокуса відправити резерви. Мудріша стратегія — утримати їх. Я знаю, скільки у мене зараз бойових частин, скільки бойових частин я маю створити до кінця року — і, головне, зараз їх ніяк не чіпати. Як би це не було важко”.

“Нехай вибачать мені солдати в окопах. Важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів прямо зараз для більш тривалих і важких битв, які можуть початися наступного року”, – ще одна цитата із Залужного.

“Мені здається, ми на межі. Більше великих атак [на енергетичну інфраструктуру] можуть повністю вивести мережу з ладу. Тоді дружини і діти солдат почнуть мерзнути. Який настрій буде у бійців? Без води, світла та тепла чи можна говорити про підготовку резервів для продовження бойових дій?”, – сказав також Валерій Залужний.

За словами головнокомандувача, стовідсотково росіяни, як і під час Другої світової війни, десь за Уралом готують нові ресурси.

“Боєприпаси готуються, не дуже хороші, але все ж таки. Це не будуть ті ресурси, які могли б бути за два роки перемир’я. Це буде паршиво, і бойовий потенціал буде дуже і дуже низьким, навіть якщо він набере ще мільйон людей в армію, щоб кидатися трупами, як це робив Жуков, це все одно не принесе бажаного результату”, – сказав Залужний.

“…Ми практикуємо майже як релігію, що росіян і будь-яких інших ворогів треба вбивати, просто вбивати, і головне, ми не повинні боятися цього робити. І це те, що ми робимо”, – наголосив Залужний.

Західні джерела зазначають, що командувач російськими військами генерал Сергій Суровікін завжди розглядав конфлікт з Україною як багаторічний.

Генерали диктатора Путіна наполегливо продовжують підготовку і розгортання нещодавно мобілізованих військ та переоснащення промисловості, щоб допомогти військовим – в тому числі, як кажуть українські командири, шляхом виробництва артилерійських снарядів.

Наголошено, що заморожування війни повторило б помилку трьох років, які передували вторгненню 24 лютого 2022 року: “За цей час Путін нескінченно розмовляв з лідерами Заходу, які потурали йому, в той же час готуючи армію до вторгнення”.

Залужний відзначив, що в Україні закінчуються запаси боєприпасів для існуючих оборонних систем.

Американські ЗРК Patriot, які мають надійти в Україну, стануть величезним поштовхом для ЗСУ, але навчання персоналу для них потребує часу. У виданні зазначають, що вони мали б бути поставлені ще кілька місяців тому.

Читайте також:
У Росії 65% громадян хочуть “миру” з Україною, але 60% підтримали б і новий наступ на Київ, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна