“На граничній дистанції”: чим важливий удар ЗСУ по Мелітополю, крім знищення значної кількості рашистів

Ракетні удари по базі російських окупантів у Мелітополі Запорізької області викликали паніку серед рашистів. Адже значну кількість російських військових знищено ударом ракет HIMARS, які, як вважалося, не мали добивати до Мелітополя.

Імовірно, мішенню мав стати головний колаборант – екснардеп Євген Балицький, але він у свій день народження виїхав із міста.

Про це вранці 11 грудня пише місцеве українське видання “РІА-Мелітополь”.

Зазначається, що ввечері 10 грудня, близько 20:00, у Мелітополі пролунала серія потужних вибухів. Згодом стало відомо про “приліт” по заміському відпочинковому комплексу “Привал мисливця”. Окупанти стверджують, що ударів було завдано нібито з систем РСЗВ HIMARS. Внаслідок влучань сталися руйнування, почалася сильна пожежа.

Законний міський голова Мелітополя Іван Федоров перед тим повідомляв, що на сході Мелітополя горить будівля Мелітопольської християнської церкви, яку окупанти захопили кілька місяців тому і перетворили на своє лігво для зборищ.

Будівля МХЦ розташована неподалік від “Привалу мисливця”.

“Імовірною ціллю атаки на “Привал мисливця” був сам псевдогубернатор Євген Балицький, який, за даними деяких джерел, мав відзначати тут свій день народження. Проте гауляйтер нібито завбачливо поїхав святкувати до Криму. Версію з “полюванням на гауляйтера” частково підтверджують деякі російські пропагандисти, які назвали Балицького “призом”, ніби якусь річ”, – зазначає мелітопольське видання.

Досяжність HIMARS

За даними росЗМІ, ракет було шість.

Паніка рашистів пов’язана з тим, що раніше осередок окупаційної влади на півдні Запорізької області – Мелітополь – вважався недосяжним для HIMARS. Адже для цих американських РСЗВ основним боєприпасом є високоточні ракети типу GMLRS, які, за офіційною інформацією, мають дальність польоту до 70 км й точність у декілька метрів.

Тепер російські пропагандисти пишуть, що “GMLRS формально летить на 84 км, інколи попадається цифра 92 км”. Тому, ймовірно, цього разу “хаймерси” працювали по Мелітополю з позиції на південь від міста Запоріжжя на граничній дистанції.

Наслідки удару

“Оперативно місцеві пропагандисти склепали на коліні відео з нібито залишками ракети, яка прилетіла по “Привалу мисливця”. Усього таких ракет, за їхніми словами, було шість, і всі з “хаймарсів”. На камеру рашисти демонструють нібито вражаючі елементи, знайдені на місці події, які повинні були калічити людей. …Пропагандисти заявляли, що знайдені уламки всі в крові, хоча жодної крові на відео не видно й близько”, – пише мелітопольське видання.

“Насправді ж, жодних “мирних жителів” на той момент на заміській базі відпочинку бути не могло. У готельному комплексі “Привал мисливця” давно мешкають російські окупанти – саме вони стали жертвою ракетної атаки. Повідомляють, що найбільших втрат зазнали розквартировані в Мелітополі кадировці”, – зазначає “РІА-Мелітополь”.

Про це після 23-ї години інформував і мер Іван Федоров. Він написав у телеграмі: “Після вечірніх ударів по рашистських базах у Мелітополі надто багато “200-х” і “300-х”.

Місцеві жителі повідомляють:

  • За попередніми підрахунками, підсмажилося близько 200 окупантів.
  • Поранених орків везуть одразу до лікарень Криму, адже в мелітопольських уже бракує місць.
  • “Швидкі” їдуть з різних частин Мелітополя – не тільки зі східної, де горить, а і з південної сторони.
  • Не всім оркам дорога до лікарень. Деякі “швидкі” завертають до моргу. Як кажуть, в добрий шлях”.

Інформація щодо “жертв серед мирного населення” від росЗМІ була дуже плутана. Спершу повідомляли, що “ніхто не постраждав”, потім – що є поранені, потім писали про “загиблих від рук укро-нацистів”. Сам Балицький заявив про двох загиблих та десятьох постраждалих.

На удар ЗСУ по базі ворога в Мелітополі окупанти “відповіли терором проти цивільного населення… Терор і свавілля загарбники влаштували, як завжди, під прикриттям “пошуку диверсантів та навідників”, – пише “РІА-Мелітополь”. За цими даними, містом котиться хвиля грабежів у приватному секторі та в багатоповерхових будинках.

Читайте також про інші вечірні обстріли 10 грудня:
У Криму – ціла серія вибухів у районах військових аеродромів, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна