ВАКС заочно арештував ексголову Нацбанку Шевченка

Вищий антикорупційний суд заочно обрав для ексголови НБУ Кирила Шевченка запобіжний захід – тримання під вартою. При цьому сам він перебуває за кордоном.

Про це в четвер, 8 грудня, повідомляє пресслужба Спеціальної антикорупційної прокуратури.

“Після його затримання та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу”, – зазначили в САП.

Таке рішення ВАКС відкриває шлях для внесення Шевченка до бази Інтерполу, без чого неможливо провести екстрадицію. У випадку ж повернення до України його мають затримати на кордоні і доставити до суду протягом 48 годин.

На сьогоднішнє засідання Шевченко подав клопотання електронною поштою і просив допустити його до участі через відеозв’язок.

Захист надав медичну довідку, датовану 5 грудня, в якій ідеться про те, що Шевченко проходить медичні процедури в стаціонарі клініки у Відні.

Прокурор, однак, відмовив в онлайн-участі Шевченка, зазначивши, що “нічого не заважає у тиждень між ін’єкціями приїхати в Україну, тим більше що такі ж процедури можна зробити і в Києві”.

Передісторія

Кирило Шевченко був головою правління “Укргазбанку” з 2015-го до 2020 року. 16 липня 2020 року призначений головою Національного банку України.

4 жовтня Шевченко заявив через пост у Facebook, що йде у відставку нібито через проблеми зі здоров’ям, а вже 6  жовтня Національне антикорупційне бюро повідомило йому про підозру в розкраданні коштів з “Укргазбанку”. Того ж дня Верховна Рада звільнила Шевченка з посади голови НБУ.

Як з’ясувало слідство, посадовці “Укргазбанку” у листопаді 2014 році запровадили схему виведення коштів із держбанку через сплату послуг псевдопосередникам нібито за залучення коштів великого бізнесу та державних установ і підприємств.

НАБУ вважає підбурювачем злочину Кирила Шевченка, виконавцями — двох його заступників, директора департаменту банку по роботі з корпоративними VIP-клієнтами, а також заступника директора. Якщо провину Шевченка доведуть, йому загрожуватиме від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

28 жовтня Шевченка оголосили у міжнародний розшук. Як повідомили в САП, 20 вересня Шевченко виїхав з України за службовим паспортом у відрядження до Лондона. Відрядження завершилося через день, однак до України він не повернувся. Він самостійно відправив себе у відпустку: спершу до 30 вересня, а згодом продовжив її до 7 жовтня.
У листопаді стало відомо, що Шевченко переховується від НАБУ у Відні.

Сам Шевченко раніше заявляв, що оголошення його в розшук у справі про розкрадання 200 мільйонів гривень “Укргазбанку” є “підтвердженням заангажованості та політизованості слідства” та що він нібито зробив усе для співробітництва зі слідством.

Читайте також:
Ексочільника НБУ Кирила Шевченка оголосили в розшук. І ще двох працівників “Укргазбанку”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна