Міноборони взяло на озброєння АСУ “Дзвін”, щодо якої триває розслідування НАБУ

Міністр оборони Олексій Резніков розпорядився взяти на озброєння Збройних сил України автоматизовану систему управління військами стратегічного рівня “Дзвін”, стосовно якої НАБУ веде розслідування.

Про це глава МО повідомив у четвер, 8 грудня.

“Завершено важливий етап у сфері впровадження автоматизованих систем управління військами. 6 грудня 2022 року я підписав наказ про взяття на озброєння автоматизованої системи Центру оперативного керування (ДКР “Дзвін-АС”). Вийшов своєрідний подарунок до Дня Збройних сил України. Адже наші військові надзвичайно зацікавлені в АСУ стратегічного рівня і давно чекають її повноцінного розгортання”, – написав він у ФБ.

Міністр запевняє, що ця система навесні 2022 року успішно пройшла відомчі випробування, а згодом – державні.

“Наразі усі формальні процедури завершено, АСУ стратегічного рівня офіційно стала до лав і буде працювати в інтересах Збройних Сил. Далі Генштаб буде приймати рішення щодо параметрів масштабування даної АСУ”, – додав очільник Міноборони.

Водночас ще в кінці листопада народний депутат Ярослав Юрчишин повідомляв, що детективи Національного антикорупційного бюро України розслідують кримінальне провадження щодо виконання дослідно-конструкторських робіт “Дзвін-АС”.
За словами нардепа, Антикорупційне бюро розслідує “цілий “букет” статей кримінального кодексу, вчинених під час виконання ДКР “Дзвін-АС”: розтрату в особливо великих розмірах, недбале ставлення до військової служби, перевищення владних повноважень, в тому числі – військовими особами.

Юрчишин наголошував, що розгортання в армії системи, яка фігурує в розслідуванні НАБУ, “у найбільш відповідальний момент війни може призвести до фатальних наслідків”.

Оборудки із системою автоматизованого управління військом викрили розслідувачі програми Bihus Info. За інформацією журналістського розслідування, на цю систему в Міноборони витратили 4 роки і 600 млн грн.

Читайте також:
В Україні припинили розробку системи управління “Дзвін”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна