Верховний Суд остаточно легалізував емблему дивізії “Галичина”

Верховний Суд України виніс остаточне рішення щодо емблеми дивізії “Галичина” – золотий левик визнаний таким, що не належить до нацистської символіки.

Як передає “Новинарня“, про рішення ВСУ в понеділок, 5 грудня, повідомив адвокат В’ячеслав Якубенко, який представляє інтереси Українського інституту національної пам’яті.

“Верховний Суд поставив крапку у тривалій судовій епопеї, ініційованій ще п’ять років тому представниками «русского міра». Залишено в силі постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23 вересня 2020 року, якою було підтверджено право Українського інституту національної пам’яті стверджувати, що символіка дивізії “Галичина” не належить до нацистської, тобто не є забороненою в Україні”, – написав Якубенко в фейсбуці.

Він нагадав, що ця історія починалася як нехитра провокація агентів “русского міра” ще 2017 року. Тоді журналіст проросійського видання “Страна” звернувся до Інституту за роз’ясненням, чи підпадає символіка дивізії “Галичина” – золотий лев із трьома коронами на синьому щиті – під заборону згідно з вимогами Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” (відомий також як закон про декомунізацію).

“Тодішній голова УІНП Володимир В’ятрович відповів, що, згідно з пунктом 5 частини 1 згаданого Закону, де наведено перелік того, що саме вважається нацистською символікою, нема символіки “Галичини”, тож вона не є нацистською і забороненою в Україні. Далі вже занепокоєна громадянка звернулася до легендарного окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити Інституту робити подібні висновки щодо символіки дивізії. Позов тоді був частково задоволений.
Тепер Верховного Суду підтвердив правомірність дій УІНП (який я мав честь представляти в суді). Постанова ВС у справі № 826/11325/17 є остаточною і оскарженню не підлягає”, – підсумував Якубенко.

Читайте також:
“Звикайте з цим жити або валіть у Ростов”:
у чому “помилився” офіс президента в заяві про марш на честь дивізії “Галичина”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна