“Дістати покидьків у лігві”: про що може свідчити ураження російських тилових аеродромів

За даними з РФ, 5 грудня були атаковані два тилові військові аеродроми, що за сотні кілометрів від українського кордону, та вражено російські бомбардувальники-ракетоносці. Ці атаки збіглися в часі з повідомленнями про випробування українського ударного безпілотника, спроможного долати 1000 км. Раніше головнокомандувач ЗСУ Залужний заявляв про потребу подолати різницю в граничній досяжності засобів ураження.

Урядова інформагенція РФ “РИА Новости” цього дня повідомила про “вибух бензовоза” на аеродромі під Рязанню. За офіційними даними, три особи загинули і ще шість постраждали.

Інші російські телеграм-канали інформували про атаку безпілотника на аеродром “Енгельс-1” у Саратовській області, де пошкоджено два бомбардувальники Ту-95. Це саме те летовище, де російські військові активно “заряджають” літаки ракетами “повітря-земля” для атак по Україні.

Росіяни заявили, що ЗСУ завдали ударів по аеродромах “Дягілево” й “Енгельс” “реактивними безпілотниками”, від чого загинуло щонайменше троє військових ЗС Росії, ще четверо поранені.

При цьому з соцмереж стало відомо, що на аеродромі “Дягілево” під Рязанню уражено не тільки бензовоз, а й суттєво пошкоджено принаймні один ракетоносець Ту-22М3 (RF-34110).

Без ремонту за допомогою донорів цей борт у повітря не підніметься.

“Незначні пошкодження” обшивки на ракетоносці Ту-22М3

Плюс бензовоз

Напередодні стало відомо, що “Укроборонпром” завершив низку випробувань українського ударного безпілотника, який може долати до 1000 кілометрів.

Речниця держконцерну Наталія Сад повідомила центральним ЗМІ: “На сьогодні низка етапів успішних випробувань позаду. На виконання доручення начальника Генерального штабу ЗСУ ми переходимо до етапу випробувань під дією РЕБ. Після того, як ми успішно випробуємо безпілотник під дією РЕБ, сподіваємось, що зможемо перевірити його у бойовому застосуванні. Обіцяли до кінця цього року, намагаємось цю обіцянку виконати”.

Оглядачі звертають увагу на те, що у вересні вийшла стаття “Перспективи забезпечення воєнної кампанії 2023 року» за підписами головкома ЗСУ генерала Валерія Залужного і генерал-лейтенанта Михайла Забродського, в якій вони пояснили, в чому ключова проблема досягнення перемоги над Росією.

За висновком генералів, дотиснути РФ можна буде тоді, коли Збройні сили України матимуть можливість завдавати ударів на відстань до 2000 км углиб Росії – так, як зараз діє противник. Але союзники навряд чи дадуть нам відповідні ракети.

У статті двох військовиків ішлося: “…Визначальною є вирішальна диспропорція в спроможностях. Найбільш показовим її втіленням є різниця в граничній досяжності засобів ураження. Якщо для ЗС РФ вона становить до 2000 км з урахуванням дальності польоту крилатих ракет повітряного базування, то для ЗС України вона фактично обмежена 100 км дальністю польоту ракет і глибини розташування стартових позицій застарілих ОТРК (оперативно-тактичних ракетних комплексів). Таким чином, з початку широкомасштабної агресії засоби ураження Збройних Сил України мають досяжність майже у 20 разів меншу, ніж має противник”.

“Саме це має розглядатися як центр тяжіння ЗС РФ з військової точки зору. Доки таке положення буде зберігатися, ця війна може тривати роками”, – зазначали Залужний і Забродський.

“Але, схоже, у грудні знайшовся спосіб ліквідувати цю диспропорцію без ракет і дістати покидьків в їхньому лігві”, – прокоментував сьогодні журналіст Андрій Цаплієнко.

За однією з версій, ударним засобом став переобладнаний в ерзац-крилату ракету старий радянський розвідувальний БПЛА Ту-141 “Стриж”.

Читайте також:
У Єврокомісії зреагували на вибухи на аеродромах в тилу РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна