Зеленський назвав несерйозним рішення ЄС і G7 виставити поріг ціни для російської нафти $60

Президент Володимир Зеленський вважає “несерйозним” рішення ЄС і Групи семи обмежити поріг ціни російської танкерної нафти 60 доларами.

Про це він сказав у вечірньому відеозверненні в суботу, 3 грудня.

“Зараз у світі завершилась – на жаль, без серйозних рішень – дискусія щодо прайс-кепів, тобто щодо обмеження експортної ціни російської нафти. Бо не назвеш серйозним рішення встановити таку межу для російських цін, яка цілком комфортна для бюджету держави-терориста”, – зазначив президент України.

“Росія вже завдала колосальних збитків усім країнам світу свідомою дестабілізацією енергоринку. А світ ніяк не може наважитися на її справжнє енергетичне роззброєння. Це слабка позиція. І лише питання часу, коли все одно доведеться застосовувати сильніші інструменти. Шкода, що цей час буде втрачений”, – заявив Зеленський.

“Логіка очевидна: якщо обмеження ціни на російську нафту – 60 доларів замість, наприклад, 30, про які говорили, зокрема, Польща та країни Балтії, то російський бюджет отримає на рік близько 100 мільярдів доларів. Ці гроші підуть не тільки на війну й не тільки на подальше спонсорування Росією інших, інших терористичних режимів та організацій. Ці гроші підуть і на подальшу дестабілізацію якраз тих країн, які намагаються зараз уникнути серйозних рішень”, – пояснив свою позицію Зеленський.

Читайте також:
G7 та ЄС встановили верхній поріг ціни для російської нафти: багато це чи мало

Передісторія й контекст

На початку травня 2022 року Єврокомісія представила країнам-членам ЄС проєкт нового пакету санкцій проти Росії, в якому, серед іншого, передбачено нафтове ембарго для РФ. На тлі цього повідомлення на світових ринках зросли ціни на нафту.

На початку липня країни “Групи семи” домовилися обвалити ціни на російську нафту, створивши спеціальний механізм, завдяки якому російську нафту не купуватимуть за вищою ціною, ніж це буде прописано в спільному договорі. Механізм має запрацювати 5 грудня 2022 року. Відтоді тривали дискусії про розмір цього порогу.

6 жовтня Євросоюз затвердив 8-й пакет антиросійських санкцій, який зокрема закладає основу для необхідної законодавчої бази для впровадження обмеження цін на нафту, передбаченого G7. Обмеження мають набути чинності після 5 грудня 2022 року для сирої нафти та 5 лютого 2023 року – для продуктів переробки нафти.

Однак 25 листопада стало відомо, що ЄС призупинив переговори про обмеження цін на російську нафту, оскільки Польща та країни Балтії вважали попередню пропозицію щодо ціни на рівні $65 за барель “занадто щедрою” для Росії.

2-3 грудня Євросоюз і G7 ухвалили рішення обмежити поріг ціни 60 доларами. Ідеться лише про нафту, що постачається морським шляхом.

Президент України Володимир Зеленський заявляв про потребу встановити обмеження ціни на рівні 30 доларів за барель.

На даний час російська нафта Urals коштує близько 70 доларів/барель (на початку листопада – 80$).

Читайте також:
У Брянській області РФ – пожежа, горять резервуари з нафтопродуктами. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна