СБУ висунула підозри п’ятьом “депутатам народної ради ЛНР”

Служба безпеки викрила нових організаторів псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях сходу України.

Про це в суботу, 3 грудня, повідомив пресцентр СБУ.

“У результаті системної роботи слідчі СБУ встановили особи п’ятьох так званих «депутатов народного совета ЛНР III созыва», які сприяли прийняттю псевдозакону про фейковий референдум в захоплених районах Луганщини.

У вересні 2022 року вони ініціювали його голосування і після цього звернулися до ватажка терористів Пасічника щодо підписання незаконного документа”, – інформує СБУ.

Ці “депутати” – Руслан Марданов, Павло Пілавов, Роман Лисенко, Володимир Поляков, Іван Санаєв.

Серед фігурантів – родич так званого “мера Луганська”, який перебуває під санкціями України та західних держав-партнерів за особливо тяжкі злочини.

Ідеться про Павла Пілавова – двоюрідного брата так званого “глави адміністрації Луганська” Маноліса Пілавова.

“За даними слідства, всі п’ятеро зловмисників після 2014 року почали співпрацювати з місцевою окупаційною адміністрацією РФ. За це вони отримали «мандати» у створеному агресором «народном совете ЛНР».

Перебуваючи на «посадах», сприяли посиленню кремлівського режиму в регіоні та підтримували діяльність незаконних збройних формувань, які брали участь у бойових діях проти українських військ.

Після початку повномасштабного вторгнення колаборанти виконували завдання Москви щодо підготовки та проведення фейкового плебісциту.

Крім прийняття незаконних «актів», брали активну участь у постановочних сюжетах російських пропагандистів, в яких закликали «проголосувати» за входження до складу РФ.

Також вони їздили по «виборчих округах», де особисто агітували місцевих жителів зробити свій «вибір» на користь країни-агресора.

В організації псевдореферендуму «допомагали» куратори – представники путінської партії «Единая Россия» та кремлівські піар-технологи”, – ідеться в повідомленні СБУ.

Наразі фігурантам повідомлено про підозру за:

  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Зараз зловмисники перебувають на тимчасово окупованій території Луганської області. Служба безпеки України “встановила місця їхнього перебування і проводить комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності за злочини проти України”.

Розслідування проводили співробітники СБУ Донецької та Луганської областей за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Читайте також:
Нацгвардійці знищили ворожий склад боєприпасів у Луганській області. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна