Постійно мерзнете й “засинаєте”? Причиною може бути анемія ℗

Зима – не найбільш комфортний для людського організму сезон. Короткий світловий день, низькі температури, брак природних вітамінів (адже у фруктах та овочах на зиму вітамінів майже не залишається) – усе це зовсім не покращує настрій та самопочуття. Способи «підсолодити» собі цей непростий період існують: повноцінне харчування та сон, теплий одяг, прогулянки на свіжому повітрі тощо.

Проте як бути, якщо «прокинутися» не допомагає навіть кава, і незважаючи на теплий багатошаровий одяг ви продовжуєте дико мерзнути? Передусім – варто переконатися, чи не є причиною такого стану залізодефіцитна анемія. І в цьому вам допоможе хороша медична лабораторія, де можна швидко й у комфортних умовах здати необхідні аналізи, результат яких допоможе визначитися з подальшими діями.

Що таке анемія

Анемія – стан організму, за якого по тілу переноситься недостатньо кисню. Відбувається це тому, що в крові не вистачає здорових еритроцитів, адже саме вони транспортують кисень до м’язів і тканин. Підозру на анемію мають викликати, зокрема, такі симптоми:

  • запаморочення й часті головні болі;
  • постійна слабкість і швидка втомлюваність;
  • холодні кінцівки, постійний озноб, неможливість зігрітися;
  • посилене серцебиття;
  • задишка, відчуття нестачі повітря;
  • болі в кістках.

Чому виникає анемія

Побутує хибна думка, що діагноз «анемія» загрожує тільки «субтильним дівчатам» або дуже худим і від природи хворобливим людям. Проте насправді зіштовхнутися з цим станом може навіть могутній накачаний парубок, який заввиграшки витискає 120-кілограмову штангу. Адже спричинити анемію може ціла низка факторів, серед яких найпоширенішими є такі:

  • втрата крові;
  • погане харчування;
  • підвищена потреба в залізі (наприклад, під час стрімкого росту в підлітковому віці, грудному вигодовуванні тощо);
  • прийом певних препаратів, що погіршують засвоєння заліза;
  • деякі хронічні захворювання.

Як виявити анемію

Діагностувати залізодефіцитну анемію досить просто. Для цього необхідно здати аналіз крові: загальний та – обов’язково – на феритин. Це білок, у складі якого залізо «запасається» у тканинах. Саме рівень феритину відображає рівень заліза в організмі і першим сигналізує про його можливий дефіцит іще навіть до появи помітних симптомів.

Але займатися самодіагностикою все ж не варто: з результатами аналізів обов’язково зверніться до лікаря, який встановить остаточний діагноз і призначить необхідне лікування. Залежно від того, що саме спричинило дефіцит заліза в організмі, це можуть бути як залізовмісні препарати, так і курс вітамінів (пігулки або ін’єкції) або й просто повноцінне харчування, підібрати яке з урахуванням усіх необхідних речовин допоможе тільки фахівець.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна