Верховний Суд повернув у власність держави палац Терещенків

Верховний Суд підтримав позицію Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності передачі палацу Терещенків у смт Червоне у власність Житомирської єпархії УПЦ МП.

Про це у п’ятницю, 2 грудня, повідомляє “Історична правда”.

Палац Терещенків – пам’ятка місцевого значення у смт Червоне (Житомирська область).

Палац побудований у 1861 році Адольфом Грохольським. Після його смерті перейшов у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом – фабрично-заводське училище.

Деякий час пам’ятка належала ВАТ “Червоненський цукровик”. У 2000 році будівлю безкоштовно і незаконно передали у власність Житомирської єпархії Російської православної церкви.

Охоронного договору на пам’ятку архітектури РПЦ не мала.

Суди щодо повернення у власність держави незаконно захопленої Російської православною церквою пам’ятки ХІХ століття тривали з серпня минулого року.

Читайте також:
Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна