Головний інженер ЗАЕС пішов на співпрацю з росіянами, призначено нового

Президент ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін закликав працівників ЗАЕС нічого не підписувати з росіянами і “Росатомом” та повідомив, що заступник головного інженера ЗАЕС Юрій Чернічук зрадив Україну і співпрацює з окупантами.

Про це йдеться в зверненні Котіна до працівників окупованої Запорізької АЕС у четвер, 1 грудня.

“Із сумом маю констатувати черговий удар під дих вітчизняній енергетиці загалом та Запорізькій атомній станції зокрема. Юрій Чернічук, заступник головного інженера ЗАЕС, який під час війни виконував його обов’язки, зрадив Україні та перейшов на бік ворога. Замість докладати всіх зусиль для якомога швидшого звільнення станції, він вирішив допомагати російським окупантам легалізувати її злочинне захоплення і тепер підбурює до цього інших атомників”, – йдеться в повідомленні.

Котін повідомив, що Чернічука звільнили з “Енергоатома” і “рано чи пізно він за все відповідатиме перед законом та перед людьми”.

Президент “Енергоатома” закликав працівників ЗАЕС “не робити непоправних кроків, які назавжди перекреслять весь попередній життєвий шлях, усі успіхи та досягнення”.

Водночас, за його словами, російські окупанти дедалі більше тиснуть на проукраїнський персонал ЗАЕС, залякують і шантажують, не пускають на робочі місця.

Він закликав працівників нічого не підписувати з Росатомом й афілійованими з ним конторами.

“Фейкова АО “Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС” завзято розповсюджує “інформацію”, нібито тисячі українських атомників радісно перейшли в Росатом і пишаються цим, адже перед ними відкрилися нові та світлі перспективи. Це цинічна брехня. Як і все, чим “годує” Росія. Перехід в рашистську структуру зробить вас прямими посібниками агресора, а отже – ворогами власних співвітчизників. Бо російські загарбники використовують ЗАЕС не як атомну станцію, а передусім як військову базу та засіб ядерного шантажу всього світу. Тож і персонал, який вони набирають для роботи під прапором РФ, буде зобов’язаний підтримувати військову агресію проти України”, – наголосив він.

За словами Котіна, росіянам начхати на ядерну та радіаційну безпеку найбільшої в Європі атомної станції та її подальшу долю: “Росію скоро виженуть, а з печаткою зрадника доведеться жити до скону”.

Відтак, Котін призначив Дмитра Вербицького в.о. генерального директора Запорізької АЕС, а Ігоря Мурашова – головним інженером станції.

Дмитро Вербицький раніше вже обіймав посаду в.о. СЕО ЗАЕС у період з червня 2021 по лютий 2022 року.

Вербицький працює на ЗАЕС з 1998 р., пройшов усі щаблі оперативного управління в експлуатаційному підрозділі – від оператора реакторного відділення до начальника енергоблока, з травня 2020 року обіймав посаду заступника головного інженера з технології та інжинірингу.
У свою чергу Ігор Мурашов з 16 лютого 2022 року був призначений в.о. генерального директора ЗАЕС, проте після свого викрадення і потім звільнення російськими окупантами в жовтні відмовився від посади.
Разом із Мурашовим у лютому в.о. головного інженера ЗАЕС був також призначений Юрій Черничук – заступник головного інженера з модернізації та управління ресурсом станції.
Мурашов з 1994 року пройшов на ЗАЕС шлях від електрослюсаря з ремонту й обслуговування автоматичних засобів вимірювання і оператора реакторного відділення до головного інженера, першого заступника генерального директора станції.

Довідково:
Запорізька АЕС – найбільша в Європі атомна станція за встановленою потужністю. Її шість енергоблоків ВВЕР-1000 побудовані за проєктом В-320. Перший енергоблок було введено в експлуатацію в грудні 1984 року, шостий – у жовтні 1995 року.
“Енергоатом” є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Читайте також:
“Енергоатом” бачить підготовку росіян до виходу із ЗАЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна