Реєстр волонтерів та податкові пільги благодійників: роз’яснення щодо змін у законах

Верховна Рада прийняла два важливі закони щодо волонтерської діяльності, актуалізувала реєстр волонтерів.
Юристи ГО “Юридична сотня” проаналізували, що це означає для волонтерського середовища – “реєстрового” і “нереєстрового”.

Отже, 16 листопада Верховна Рада проголосувала за: 

  • спрощення правил включення до реєстру волонтерів, які діють на користь учасників бойових дій, сімей загиблих Захисників, постраждалих учасників Революції Гідності, внутрішньо переміщених осіб тощо (за реєстраційним № 8076 від 26.09.2022);
  • звільнення від оподаткування благодійної допомоги волонтерів, включених до реєстру (за реєстраційним № 7492 від 27.09.2022).

Закони готуються на підпис президента, після чого наберуть чинності.

Тепер про питання, які точно цікавлять незареєстрованих волонтерів.

Чи є обов’язковим включення до реєстру?

Насправді реєстр волонтерів існує ще з 2014 року, проте далеко не всі волонтери включені туди.

З одного боку, це й не було обов’язком, проте дозволяло верифікувати волонтера, а також спрощувало комунікацію з банками, які, нагадаємо, здійснюють фінансовий моніторинг.

Закон за реєстраційним № 8076 спрощує внесення до реєстру інформації про волонтерів. Заява про включення  може бути подана в паперовій чи електронній формі. Також не потрібно надавати довідку з банку про реквізити, цю інформацію необхідно вказувати в заяві. 

Наразі закон ще очікує на підпис президента та не набув чинності.

Законодавство не визначає відповідальності за волонтерську діяльність без внесення до реєстру. Але якщо сума надходжень на картку особи перевищує 400 000 грн, то підлягає фінансовому моніторингу банку, який у подальшому може звернутися до податкової, а та, зі свого боку, має право стягнути 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору.

Докладніше про це можна прочитати в роз’ясненні АрміяInform

Водночас офіційно зареєстрований волонтер звільняється від необхідності платити податки з благодійної допомоги на підставі пункту 165.1.54 Податкового кодексу. Отже,

внесення до реєстру захищає інтереси волонтера, адже основна мета такої процедури уникнути претензій від податкової.

Як зареєструватися?

Волонтер має подати до територіального підрозділу Державної податкової служби:

  • заяву з реквізитами банківських рахунків на ім’я волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності (форма заяви міститься в додатку № 3 до наказу Мінфіну від 30.10.2014 № 1089);
  • копію ідентифікаційного коду або паспорта.

Документи подаються в паперовому або електронному варіанті. Включення до реєстру здійснюється протягом одного робочого дня.

До набрання чинності законопроєктом 8076 волонтери подають також довідку про відкриття рахунку за формою №4-РВ.

Чи потрібно сплачувати податки за благодійну допомогу?

Ні, якщо волонтер включений до реєстру або планує це зробити до кінця 2022 року. До загального місячного або річного  оподатковуваного доходу не включається сума благодійної допомоги, отриманої фізичними особами, які внесені до реєстру волонтерів на користь учасників бойових дій, сімей загиблих захисників, постраждалих учасників Революції Гідності, внутрішньо переміщених осіб тощо.

До того ж закон за реєстраційним № 7492 визначає, що військовий збір і податок на доходи фізичних осіб також не стягуватиметься з коштів, які зібрав волонтер з 24 лютого 2022 року до моменту внесення його до реєстру, якщо цей момент настане до 1 січня 2023 року, а не лише після факту внесення інформації про волонтера до реєстру.

Якщо волонтер збирає кошти без реєстрації, податкова може розглядати отримані кошти як дохід та стягнути податкові зобов’язання (ПДФО та військовий збір). Саме для цього необхідно мати документи (чеки, накладні, акти приймання-передачі тощо) на підтвердження того, що кошти витрачалися на потреби військових, членів сімей загиблих тощо.

У випадку, якщо волонтер-благодійник буде внесений до Реєстру, податкова зможе перевірити наявність підтверджувальних документів.

Водночас нагадаємо, що з початку воєнного стану до 1 травня 2022 року податкова (чи будь-який інший орган) не можуть вимагати документальне підтвердження витрат благодійників, внесених до реєстру (відповідно до Закону України 2600-ІХ від 20 вересня 2022, який вносить зміни до Перехідних положень Податкового кодексу України), проте документи за інші періоди мають зберігатися.

Аналізований закон за реєстраційним № 7492 (у тексті, який підписано головою Верховної Ради) містить ризик: з Податкового кодексу України пропонується виключити положення про пільги на благодійну допомогу, отриману фізичними особами-благодійниками у звітному податковому році, що передує року внесення їх до Реєстру волонтерів (тобто у 2021). Це може створити додаткові ризики для волонтерів під час перевірок з боку контролюючих органів у випадку, якщо волонтери надавали допомогу під час АТО/ООС до початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також:
Місія – “Цигани”.
Як команда волонтера Руслана Горового допомагає виживати мешканцям зруйнованої Київщини

Як підтвердити факт передання благодійної допомоги її отримувачами і чи потрібно створювати громадську організацію, фонд для оформлення відповідних документів?

До реєстру волонтерів вносяться не лише благодійні організації, а й фізичні особи. Тому немає потреби в додатковому створенні громадських організацій чи фондів.

Законодавством не визначена форма звітності благодійників, а отже, для підтвердження витрат зібраних коштів саме на благодійність волонтер може використовувати будь-які докази, зокрема чеки, накладні, квитанції, фотозвіти, а також акти прийому-передачі, якщо є можливість їх оформити.

Отже, реалізація вказаних законів спрощує процедуру включення до реєстру волонтерів та звільняє їх від сплати податків за кошти на допомогу учасникам бойових дій, військовим та членам їхніх сімей тощо, що були зібрані до включення до реєстру, проте після 24 лютого 2022 року. Це може зменшити  відсоток шахраїв, які, прикриваючись волонтерством, привласнюють зібрані кошти.

Читайте також:
Питання – відповідь: на які відпустки мають право військові ЗСУ під час воєнного стану?

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.