Топ-7 міцних коктейлів у стилі мілітарі ℗

Наближається період різдвяно-новорічних свят, та й інших приводів зібратися за столом у грудні достатньо. У такі дні хочеться посмакувати чимсь особливим. Коктейль? Чому б і ні. Ми вирішили згадати про коктейлі в стилі “мілітарі”, які не просто піднімуть вам настрій та зігріють у ці зимні дні, а й трохи долучать до воєнної історії.

1. Джин з тоніком

Останнім часом це поєднання стає в нас дедалі популярнішим – якщо, звісно, робити коктейль самотужки, зі справжнього якісного джину й тоніку. Цей військовий коктейль, якому, на жаль, не придумали оригінальної назви, було створено британськими військами в Індії. Спершу туди з Англії проникнув джин (міцний напій, отриманий перегонкою настоянки з ягід ялівцю), і його приймали як “винну порцію”. Згодом з’ясувалося, що солдати в колоніях дуже неохоче вживають ліки проти малярії – хінін, що мав різкий неприємний смак. Тож у 1850-х роках хінін почали випускати у вигляді “хінної води”, нині відомої як тонік. Для популяризації у військах “хінну воду” почали мішати з джином. Результат – джин-тонік уже понад півтора століття смакують у всьому світі.

Рецепт: кубики льоду, джин, тонік (пропорції – на смак), лайм 

2. Б-52

Є кілька версій появи коктейлю “Б-52”, в назву якого закладено знаменитий американський бомбардувальник Boeing B-52 Stratofortress. У будь-якому разі, без пам’яті про війну у В’єтнамі тут не обійшлося. За одним припущенням, Bifty (так скорочено називають цей коктейль) був створений у барі “Alice” у Малібу. За іншим – у 1977 році в барі “Banff Springs Hotel” у канадській провінції Альберта, і бармен Пітер Фіч найменував його на честь своєї улюбленої музичної групи. Хоча все одно варіант із підпалюванням верхнього шару коктейлю нагадував напалм у джунглях.

Цей десертний коктейль із трьох лікерів (кавовий, вершковий та міцний апельсиновий) увійшов до офіційних коктейлів Міжнародної асоціації барменів (IBA) в категорії “Напої нової ери”.

Рецепт: кавовий лікер (Kahlua), вершковий лікер (Bailey’s) апельсиновий лікер – по 1/3 кожного, шари не змішувати

Неодмінна складова – лікер baileys – був створений у 1974 році в Ірландії. Його розробники мали завдання створити винятково натуральний напій із місцевих інгредієнтів, і їхній вибір припав насамперед на ірландське віскі, вершки й цукор. “Бейліс”, що охоплює також шоколадні, кавові, карамельні, полуничні, ванільні та деякі інші смаки, має звання лікеру №1 та продається у 180 країнах світу.

Що стосується коктейлю-“бомбардувальника”, то він розрісся до цілої лінійки, яку бармени називають “серія Б-50”:

  • Б-51 – з горіховим лікером Frangelico замість апельсинового лікеру
  • Б-52 “з повним завантаженням” – із двома додатковими шарами – Frangelico й ром Bacardi
  • Б-53 – з абентом замість апельсинового лікеру
  • Б-54 – з мигдальним лікером амарето замість апельсинового тощо

3. “Французький 75” (French 75)

Натхнення для назви цього коктейлю дала 75-мм польова гармата-гаубиця зразка 1897 року, яку застосовували французи й американці під час Першої світової війни. Але, як не дивно, сам напій придумав не гармаш, а летун. Американський пілот Рауль Луфбері на тій великій війні записався до французької авіації, здобув 16 перемог над німецькими льотчиками, а ще – на відміну від французьких колег, полюбляв випити дещо міцніше. Тому й придумав змішувати шампанське з коньяком.

Рецепт: 2/3 шампанського, 1/3 коньяку, трохи сиропу й лимонного соку

4. “Мотоциклетна коляска” (Sidecar)

Це ще один коктейль, винайдений під час Першої світової на Західному фронті. І, мабуть, найвідоміший серед класичних коньячних дрінків у світі. Ймовірно, його склад та назву випадково визначив американський офіцер, який приїхав мотоциклом і замовив у французькому барі суміш того, що було під рукою, аби зігритись.

Рецепт: змішати рівні частки коньяку, апельсинового лікеру (куантро) та лимонного соку

5. “Армія і флот” (Army and Navy)

Цей коктейль названли на честь щорічного матчу з американського футболу між командами військової академії у Вест-Пойнті та військово-морської академії в Аннаполісі, США. Це суперництво триває ще з 1890 року. До речі, 2022 року гра призначена на 10 грудня. Дехто вважає коктейль Army&Navy ровесником цього спортивного змагання, але насправді напій з’явився або в роки Другої світової війни, або вже після неї.

Рецепт: 2 частини джину, 1 частина лимонного соку, трохи мигдального сиропу (Orgeat), лід, долька грейпфруту

6. “Гарматний вогонь” (Gunfire)

Цей коктейль народився в британській армії кінця ХІХ століття. Спочатку суміш чорного чаю й рому видавали солдатам перед атакою – для хоробрості, згодом Gunfire став традиційним напоєм англійських військових на свята, зокрема на Різдво. До американської армії мода на “Гарматний вогонь” дійшла під час війнив  Кореї.

Рецепт: в чашку гарячого чорного чаю залити чарку рому

Якщо до рому, крім чаю, додавати цукор, лимон, гвоздику й інші прянощі, це вже буде грог. Теж непогано.

7. “Чорний росіянин” (Black Russian)

Без коментарів. 😉

Рецепт: горілка – 50 мл, кавовий лікер – 25 мл, лід в кубиках

Вживайте алкоголь відповідально!

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна