Греції пропонують обміняти всі свої радянські запаси зброї для посилення ЗСУ

США запропонували Греції замінити все наявне радянське озброєння та військову техніку на більш сучасні зразки від американських чи європейських компаній, щоб передати зброю радянського зразка Україні.

Про це в неділю, 27 листопада, поінформувало польське видання Defence24.

Досі Греція офіційно поставила Збройним силам України низку зразків озброєння та боєприпасів, зокрема гранатомети РПГ-18, тисячі 155-мм артилерійських снарядів, десятки FIM-92 Stinger, 122-мм реактивні снаряди, 7,62 мм патрони, а також 40 БМП-1А1, які Греція обміняла на німецькі бронемашини Marder.

Однак вона, ймовірно, не погодиться дати зброю “в борг”, місяцями очікуючи на заміну, тому основне в цьому питанні – що запропонують Греції партнери і як швидко вони зможуть це поставити.

Обмін проходитиме в рамках процедури продажу зброї США Foreign Military Sales (FMS).

Найцінніше, що є в Греції і може посилити ЗСУ – це системи протиповітряної оборони, і тут виникає питання, що ж реально можуть поставити Афіни.

Країна, згідно з даними Military Balance за 2022 рік, має 25 одиниць ЗРК 9К331 “Тор-М1” (загалом у сухопутних та повітряних військах), 38 9К33 “Оса-М”, аж 523 одиниці ЗУ-23-2 та 12 одиниць С-300ПМУ1.

Водночас Греція могла б передати ЗСУ більшу кількість БМП-1 чи, наприклад, РПГ-18 або протитанкових керованих ракет 9К111 “Фагот”. Але все залежить від того, як швидко Греція зможе отримати заміну та чи погодиться вона взагалі на якісь серйозні пропозиції.

Читайте також:
У Греції на місці катастрофи українського Ан-12 знайшли тіла всіх загиблих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна