На Харківщині оборонці знешкодили залишений окупантами мінний коридор

У Харківській області нацгвардійці та військова контррозвідка виявили мінний коридор із МОН-90, МОН-50, фугасів та ОЗМ-72.

Про це в понеділок, 21 листопада, інформує пресслужба Нацгвардії.

“Під час проведення фільтраційних заходів у населених пунктах Шопіне, Токарівка та Гоптівка шляхом розвідувального опитування місцевого населення нацгвардійцями спільно з військовою контррозвідкою було встановлено місцезнаходження мін МОН-90, МОН-50, фугасів та ОЗМ-72”, – йдеться в повідомленні.

Оборонці стверджують, що якби мінний коридор спрацював — під вогневе ураження потрапило б мирне населення, тому військовослужбовці прийняли рішення самостійно утилізувати міни.

“Після пересування по населеному пункту ми знайшли міну МОН-90 встановлену противником, вона була встановлена на дистанційному підривнику.

Міни йшли ланцюгом, окупанти зробили коридор для проходження наших сил і у разі входу до населеного пункту, вони б підірвали особовий склад та техніку. Також ми знайшли фугас і розмінували його для подальшого застосування у наших інтересах”, – розповів нацгвардієць Вадим.

МОН-90 – це радянська протипіхотна міна направленої дії, призначена для ураження особового складу противника готовими уламками на відстань до ста метрів.

Крім МОН-90 та МОН-50 військові знайшли п’ять ОЗМ-72 – це вистрибуючі міни, їх ще називають “міна-жаба”, вона викидає бойову частину до метру в висоту і спрацьовує в повітрі.

Також нацгвардійці під час проходження мінним коридором знайшли фугасний снаряд, який був начинений двома кілограмами тротилу і саморобний вибуховий пристрій з цвяхами та патронами.

Розміновані міни воїни забирають з собою, щоб потім поставити їх на кордоні та використовувати з метою мінування прикордонної території перед своїми позиціями, щоб усунути можливий прорив чи наступ противника.

Читайте також:
Унаслідок ракетного обстрілу Харківщини загинула прокурорка Олена Маслич

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна