Одесити перекривають вулиці, протестуючи проти відключень світла: тему “розкачують” російські пропагандисти

В Одесі місцеві мешканці перекривають вулиці, протестуючи проти відключень електроенергії, проте, як свідчать публікації в російських телеграм-каналах, за “роздуванням” протестних настроїв стоять пропагандисти РФ.

Про це, зокрема, пише “Думская”.

Як повідомляє одеське видання, в суботу 19 листопада, мешканці масиву Таїрова перекрили рух на перетині проспектів Корольова та Глушка, протестуючи проти відключення електроенергії.

“Зазначимо, що це вже як мінімум другий такий випадок у Київському районі. Напередодні ввечері незадоволені жителі заблокували рух Люстдорфською дорогою в районі ТЦ “Вузовський”, – зазначається в повідомленні.

Правоохоронці жодних санкцій до людей, які перекривають дороги, не застосовували, хоч блокування вулиць є адміністративним правопорушенням.

“Співробітники працюють на місці лише для охорони громадського порядку”, – повідомили в поліції регіону.

Як повідомляє джерело “Думської” в кіберполіції, останнім часом у соцмережах активізувалися російські боти, які проникли також у чати ОСББ і телеграм-канали.

“Головна їхня мета – розігнати хвилю обурення через масштабні відключення світла. А також перенести відповідальність з російських окупантів, які атакували українську енергосистему, на наших енергетиків. А в ідеалі – і владу”, – пише видання.

Зазначається, що їхнє “завдання максимум” — спровокувати людей на перекриття доріг або інші активні акції протесту, щоб створити картинку для російських пропагандистів.

І варто відзначити, що дописи у телеграм-каналах пропагандистів РФ підтверджують цю інформацію.

Наприклад, відомий російський пропагандист Юрій Подоляка поширює повідомлення нібито “інсайдерських” “українських” телеграм-каналів “Резидент” та “Легітимний”, які за даними СБУ є частиною курованої з Росії провокаційної інформмережі.

У повідомленні, яке розганяють рашисти, зазначається, нібито в офісі президента України вимагають “заборонити публікації про всі протести через нестачу електроенергії”.

Ще одне підтвердження цілеспрямованого “розкачування” рашистами протестних настроїв публікує голова правління Інституту інформаційної безпеки, колишній заступник міністра інформації України Артем Біденко.

“І про “щирі, народні” протести через відсутність світла. Ось так виглядають меседжі, які розсилають в телеграмі та ФБ російські ботоферми для масового використання і створення ефекту снігової кулі… Так виглядає масив цифрової (computational) пропаганди – сотні тисяч однакових повідомлень, статусів, коментарів, які неможливо відслідкувати і заблокувати вручну”.

Фото: ФБ Артем Біденко

Як зазначає блогерка і медіаекспертка з Одеси Зоя Казанжи, вже через кілька хвилин після перекриття одеської вулиці “сепарські” й російські пабліки почали роздувати тему про те, що “люди тиснуть на владу, а влада не хоче перемовин із Кремлем”.

“Ми пам‘ятаємо, як в Одесі починалась “русская весна”. І ми знаємо, як її і їй подібне зупиняти. Якщо хтось думає, що коли ракети не долетіли, то місцеві зроблять свою справу – навіть не сподівайтеся”, – наголосила Казанжи.

А тим часом один із провокаторів, який підбивав одеситів на акції протесту проти відключень світла, попросив вибачення перед городянами. Бо “усвідомив”, що своїми діями створив проблеми іншим та “картинку” для рашаЗМІ.

Читайте також:
У ДТЕК скоригували інформацію про потребу виїжджати з України, щоб зекономити електроенергію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна