США повертаються на Місяць – успішно запустили ракету місії “Артеміда-1”. ВІДЕО

Уранці в середу, 16 листопада, в рамках місячної місії “Артеміда-1” із космодрому імені Кеннеді на мисі Канаверал у США стартувала ракета-носій SLS (Space Launch System) із космічним кораблем Orion.

Про це повідомляє Американське космічне агентство, яке вело пряму трансляцію запуску.

Політ “Оріона” триватиме 25 днів, 11 годин та 36 хвилин. Згідно з планом, він сяде в Тихому океані біля берегів Сан-Дієго.

“Артеміда 1” – перша з місій у рамках програми NASA щодо повернення на Місяць. Під час безпілотної місії тестується велика кількість нових технологій, включаючи ракету-носій. Завдання першого етапу проєкту – відправити тестову капсулу далеко від Землі.

“Головна мета польоту “Артеміди-1” – максимально зменшити ризики наступної місії з екіпажем “Артеміди-2”, – пояснєю астронавт NASA Ренді Бреснік.

У разі, якщо все піде за планом, у 2024 році має стартувати місія “Артеміда-2”, у рамках якої буде здійснено пілотований політ на місячну орбіту.

Висадка на Місяць планується у рамках місії “Артеміда-3”, яка орієнтовно стартує у 2025 році.

Довідка

Проєкт “Артеміда” має на меті відправити людей на Місяць після 50-річної перерви.

SLS “Оріон” є найпотужнішим транспортним засобом, розробленим за всю історію NASA.

Ракету планували запустити з Космічного центру Кеннеді ще наприкінці серпня 2022 року, але тоді старт скасували через витік у двигуні.

Довгострокова місія NASA полягає у тому, щоби висадити людину на Місяць та організувати можливість тривалого проживання на ньому для того, щоб мати можливість навчатися та готуватися до подорожей на інші планети.

Космічний корабель Orion вже побував у космосі у 2014 році, двічі облетівши Землю орбітою заввишки 5800 кілометрів.

Читайте також:
“Роскосмос” обходить міжнародні санкції через “Газпробманк”, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна