Роль Ірану у війні Росії проти України зростає: аналіз фахівців Molfar

автори: OSINT-спільнота Molfar

OSINT-спільнота Molfar публікує оновлений аналіз використання збройними силами Російської Федерації дронів іранського виробництва для війни проти України. Цього разу фіксуємо зростання ролі Ірану у війні Росії проти України. Подробиці, нові дані, оновлені розрахунки та графіки

Molfar вже робив експертний огляд на використання Росією іранського озброєння для війни проти України. Ви зможете прослідкувати зміни в цифрах та оцінках, які відбулись з часів першої публікації (оцінка станом на 17.10) до моменту другого розрахунку згідно з оновленими даними (оцінка станом на 07.11).

Минулого разу ми обережно сказали, що ЗСУ успішно збивають дрони і що середня оцінка ефективності сягає майже 80%. А тепер ми вже твердо кажемо, що так – ЗСУ успішно збивають іранські дрони, і загальна ефективність збиття дронів складає понад 82%.

Загалом до Росії, згідно із заявою міністра оборони України Олексія Резнікова про 300 боєприпасів, що залишились на 14.10, та наших розрахунків на базі відкритих джерел, було поставлено 460-479 одиниць Shahed-136.

Із них 414 вже використані проти України.

Проте оцінка вартості боротьби із дронами продовжує бентежити. Збивати дрони для України коштує у 6,7 раза дорожче, аніж для РФ – їх запускати.

Втім наразі це єдиний спосіб боротьби із дронами. Відновлення інфраструктурних об’єктів коштує значно дорожче, а людські життя оцінити неможливо.

Ми впевнені, що працьовиті українці знайдуть шлях мінімізувати витрати на збиття дронів, та ще підвищити ефективність захисту – в цьому зацікавлена як Україна, так і країни-партнери України.

Цього разу ми можемо сказати твердо й впевнено: Україні потрібно більше систем ППО!

Саме системи ППО у боротьбі з дронами найефективніші, враховуючи такі показники:

  • великий радіус охоплення цілей;
  • середня вартість пострілу у порівнянні з ПЗРК та літаками;
  • можливість збивати цілі без їх прямої візуальної ідентифікації.

Українські воїни продовжать використовувати все наявне озброєння для боротьби з російсько-іранським терором, проте з економічної точки зору акцент має бути зроблений на використанні ракет класу “земля-повітря” для систем ППО – С-300, IRIS-T, NASAMS.

На цьому слайді можна побачити вартість пострілу з окремих систем протиповітряної оборони.

Найдешевше коштує постріл із радянської системи С-300, середня по вартості – IRIS-T. А найдорожче коштують ракети для комплексу NASAMS. Проте ефективність цих систем повністю виправдовує їх вартість.

Згідно із загальним замовленням на 2400 дронів, у Росії залишилось ще трохи менше ніж 2000 дронів.

Залишок дронів наразі не поставлений до РФ, постачання здійснюється партіями по 300 штук, які одразу йдуть у використання.

Досягти стовідсоткової ефективності збиття дронів неможливо, проте намагатись це зробити однозначно варто.

Так, наприклад, згідно з нашим розслідуванням, на початок листопада, ймовірно, розглядаються можливості замовлення дронів-перехоплювачів для боротьби з “шахедами”. Виробник та модель не розголошуються, однак найімовірніше припущення – перехоплювач Anvil.

На думку OSINT-спільноти Molfar, будь-яке посилення протиповітряної оборони України буде тільки на користь.

Також ми наголошуємо на тому, що роль Ірану у війни росії проти України зростає.

Є офіційне підтвердження запусків з Білорусі (менш як 50 дронів) та інформація про те, що на території Білорусі недалеко від місця запуску були помічені іранські інструктори. Раніше аналогічна інформація про інструкторів надходила щодо Криму та Херсона – там теж були помічені та навіть частково знищені представники Корпусу вартових ісламської революції.

Інформації щодо запуску дронів з території РФ та розміщення на території Росії іранських інструкторів ми не розглядали через складність отримання інформації про переміщення техніки та озброєння по території держави-терориста.

Читайте також:
Деталі іранських дронів виготовили після вторгнення РФ до України, – розвідка

Іран уперше визнав передачу Росії ударних дронів


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.