Київ усунув російську мову з програми державних шкіл

У Києві російську мову виключили з навчальних програм комунальних закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Проєкт рішення передбачає здійснення організаційно-правових дій, спрямованих на перехід груп та класів з російської на державну мову.

Відповідне рішення підтримали 94 депутатів Київської міської ради, повідомляють на сайті установи у четвер, 10 листопада. 

“В умовах війни з Російською Федерацією недоцільне та неправильне проведення навчального процесу та вивчення російської мови в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, які належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва”, – кажуть депутати. 

Голова постійної комісії з питань освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту Вадим Васильчук нагадав, що росіяни неодноразово заявляли, що “Росія сягає настільки далеко, як далеко поширена російська мова”. 

“У зв’язку з цим депутатський корпус Київської міської ради прийняв рішення, яке надасть можливість уникнути ескалації напруги в суспільстві та посилить захист освітнього простору Києва від гібридних впливів держави-агресора. 

Мова має значення, і в час війни – це питання національної безпеки”, – сказав Васильчук.

Раніше у КМДА повідомили, що у столичних школах не викладатимуть російську мову навіть факультативно.
Також російську припинили вивчати у державних школах Житомира і Миколаєва.

Читайте також:
Мова має значення: окупанти демонтують стелу “Маріуполь”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна