Знання казахської мови хочуть зробити обов’язковим для претендентів на набуття громадянства Казахстану

У Казахстані володіння державною мовою мають намір зробити обов’язковою умовою для тих, хто претендує на набуття громадянства.

Про це йдеться у відповіді прем’єр-міністра Казахстану Аліхана Смаїлова на депутатський запит, оприлюдненій на сайті мажилісу парламенту Казахстану.

“На сьогодні підготовлено законодавчі поправки, згідно з якими незнання державної мови, основ історії та національного законодавства вважатимуть додатковою підставою для відмови в набутті громадянства або його поновленні”, – йдеться у відповіді, яку цитує “Інтерфакс-Україна”.

За даними глави уряду, в республіці є необхідні умови для вивчення традицій, культури і мови казахського народу, нині діють понад 170 недільних шкіл. Мігранти можуть вивчати державну мову на базі навчальних центрів при місцевих виконавчих органах.

У Казахстані нарівні з державною мовою використовується російська. Це закріплено в конституції республіки, згідно з якою “у державних організаціях та органах місцевого самоврядування нарівні з казахською офіційно вживається російська мова”.

Читайте також:
Парламент Казахстану перейменував столицю країни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна