“Фальсифікація і злочин із грішми на телемарафон”: фракції “ЄС” і “Батьківщина” пояснили, чому не підтримали держбюджет

Народні депутати з фракцій “Європейська солідарність” і “Батьківщина” пояснили, чому не дали голосів для ухвалення держбюджету-2023, який Верховна Рада прийняла 3 листопада у другому читанні і в цілому. Для “ЄС” підставою став обман з боку влади в частині виділення коштів на єдиний телемарафон, для “Батьківщини” – соціальні питання.

Співголова фракції “ЄС” Ірина Геращенко наголосила: попри рішення Верховної Ради під час першого читання, у бюджет на 2023 рік незаконно повернули фінансування пропагандистського марафону “Єдині новини” та російськомовного телеканалу “FreeДом” – на суму 1,94 мільярда гривень для Мінкульту.

Про це повідомила пресслужба партії “Європейська солідарність”.

“Цей бюджет сфальсифіковано! Парламент збив поправку про виділення коштів на так званий “марафон”. Але дивним чином мільярди на пропагандистську машину повернулися. У бюджеті, де немає коштів на підняття пенсій і соціальних виплат, який повністю залежить від зовнішніх запозичень, закладають щедре фінансування олігархічних каналів і російськомовного ТБ. Це фальсифікація і злочин. Повне обнулення парламенту і неповага до законодавчого органу. Навіщо ВР взагалі потрібна, якщо її голосування множаться на нуль?” – заявила Геращенко.

“Якимось дивовижним чином рішення Ради, яким збили поправку сумнозвісного Трухіна про збільшення витрат на єдиний марафон та російськомовні “доми”, не врахував Кабмін [перед подачею проєкту бюджету у ВР на друге читання]. Тому в проєкті знову майже 2 мільярди (!) на оплату діяльності олігархічних телеканалів та державних владних рупорів, які методично руйнують залишки демократії в інформаційному просторі країни, що насправді героїчно з усіх сил бореться проти диктатури агресора. Такого брутального зухвальства влади не могла собі уявити. Не пригадую, щоб якісь уряди настільки відверто зневажили і нівелювали рішення парламенту України”, – зауважила голова Комітету з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Народна депутатка Марія Іонова також зазначила: “Уряд урочисто відзвітував, що підготував проєкт держбюджету-2023 з урахуванням правок народних депутатів і що прем’єр розраховує на швидке голосування в парламенті. Тільки питання – чому маніпуляції та обман називають “врахуванням правок”? Незважаючи на те, що парламент відхилив ідею виділити додаткові 1,4 мільярда гривень на марафон та “FreeДом”, уряд пропхав цю норму до другого читання”.

Народний депутат від “ЄС” Микола Княжицький наголосив, що виділені кошти на олігархічні телеканали – це плата за їхню лояльність до влади.

“Вони, прикриваючись війною, вимкнули разом з владою з ефіру інших, пообіцявши владі її не критикувати. За це попросили гроші з бюджету. Парламент не проголосував за цю правку”, – зазначив Княжицький.

Депутат Олег Синютка нагадав, що міжнародні партнери України постійно наголошують на пріоритеті свободи слова та неприпустимості цензури в демократичній країні.

“Передусім йдеться не про думку якогось окремого депутата – мова про неврахування думки українського парламенту. Голосуванням дуже чітко було зафіксовано відмову українського парламенту виділяти додатково ці 1,4 мільярда в кишені олігархів та медійну пропаганду. Ця позиція збігається з позицією послів Великої сімки… Якщо хтось свідомо чи несвідомо, порушуючи законодавство, не дослуховується до слів наших партнерів, своїми діями фактично блокує нашу дорогу до європейської спільноти, НАТО і перемоги, – то ці люди мають відповідати перед чинним законодавством”, – сказав Синютка.

Ще один член “ЄС” Володимир Ар’єв звернув увагу, що тепер “браком патріотизму” його фракції дорікають відомі прибічники Росії Шуфрич і Бужанський.

На думку народного депутата із фракції “Батьківщина” Івана Крулька, держбюджет ухвалили завчасно і не врахували інтереси освітян. Про це він заявив під час загальнонаціонального телемарафону на “Суспільному“.

“До другого читання ми побачили, що освітня субвенція — не додано 30 млрд порівняно з 2022 роком. Це заробітні плати для вчителів і для утримання закладів освіти. Це є серйозний прорахунок, оскільки ми не можемо в таких умовах залишати вчителів без заробітних плат”, – зауважив Крулько.

Депутат додав, що галузь охорони здоров’я та місцеві бюджети “не отримали все, що вони мали для того, щоб забезпечити найнеобхідніші видатки”.

Крім того, за словами депутата, Мінсоцполітики розрахувало фактичний прожитковий мінімум на суму 4 666 грн, а в бюджеті всі розрахунки зроблені з прожитковим мінімумом 2500 грн.

Контекст

Нагадаємо, 3 листопада Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2023 рік у другому читанні та в цілому. “За” проголосували 295 депутатів, утримались — 35, проти — 0.
Фракція “Слуга народу” дала 211 голосів, “ЄС” і “Батьківщина” — 0, “Платформа за життя та мир” — 18, “За майбутнє” — 15, “Голос” — 10, “Довіра” — 16, “Відновлення України” — 15, позафракційні — 10.
Дефіцит держбюджету наступного року становитиме понад 20% ВВП (38 млрд доларів), які потрібно отримати від міжнародних донорів. На боротьбу з окупантами спрямовується понад 1 трлн грн, або більше 18% ВВП.

Читайте також:
Канал “Рада” активно піарить заступника голови ОП, з яким пов’язаний виробник його контенту, – Bihus.info

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна