Подруга голови Дніпропетровської ОВА Резніченка отримала ₴1,5 млрд на дороги в області

Від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації компанія “Будінвест Інжиніринг” подруги голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка Яни Хланти отримала 1,5 мільярда гривень на ремонт і експлуатацію доріг у регіоні.

Про це йдеться в розслідуванні “Української правди”, опублікованому в середу, 2 листопада.

Зазначається, що в період 2020-2021 років Резніченко та Хланта п’ять разів перебували разом за кордоном – у Ризі, Берліні, Стамбулі, Мюнхені, Празі.

Яна Хланта – майстер спорту з паверліфтингу та фітнес-тренерка – користується автівкою KIA Sportage 2020 року випуску, яка зареєстрована на компанію “Севент консалтинг груп”. Остання належить Валентину Резніченку.

За кількістю отриманих бюджетних коштів компанія “Будінвест Інжиніринг”, однією з власників якої є Хланта (49% статутного капіталу фірми), обійшла навіть такого гіганта, як турецька компанія “Онур”.

“Будінвест Інжиніринг” була заснована у 2015 році Іриною Воробйовою. Це сталося того ж року, коли Резніченко вперше очолив Дніпропетровську ОДА.

Проте стрімкий злет у діяльності бізнесу почався з 2020-го, коли Резніченко вдруге став головою ОДА Дніпропетровщини. Торік навесні в компанії змінилися власники – ними стали Хланта та Павло Чухно. У 2021-му “Будінвест Інжиніринг” перемогла в тендерах на загальну суму майже 15 млрд грн.

За даними порталу Spending, компанія отримала в тому році перерахувань на свої рахунки на суму понад 4 млрд грн. Тоді “Будінвест Інжиніринг” увійшла до топ-10 підрядників державного агентства “Укравтодор” за версією видання “Наші гроші”.

Основними замовниками будівельних та дорожно-ремонтних послуг, у яких вигравала “Будінвест Інжиніринг” у 2021 році, були Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області та Департамент житлово-комунального господарства і будівництва Дніпропетровської ОДА. У  2022-му під час повномасштабної війни компанія опинилась у топі серед “дорожних” підрядників за розміром отриманих коштів.

Як з’ясувалося, за час повномасштабної агресії в цьому році “Будінвест Інжиніринг” отримала близько 1,5 млрд грн. Більша частина із них – від Департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА. Але дані про частину з цих договорів навіть не були опубліковані в системі “Прозорро” через особливості закупівель під час воєнного стану.

Кошти компанія отримала переважно не на капітальний ремонт або будівництво, а на експлуатаційне утримання автомобільних доріг.

Як розповіли “УП” джерела серед “дорожників”, що займаються будівництвом, такі суми на утримання доріг в області, в якій не було бойових дій, можуть викликати велике питання.

Як свідчать дані реєстру судових рішень, восени минулого року дніпровські податківці провели документальну позапланову виїзну перевірку діяльності “Будінвест Інжиніринг”. Щодо певних операцій з окремими постачальниками за 2019-2020 роки податківці не змогли встановити, за якою адресою відбувалися вантажно-розвантажувальні роботи та чи взагалі відбувалася передача товару від постачальника до покупця. Проте підприємці успішно оскаржили рішення у суді.

Згодом стало відомо, що після публікації розслідування Спеціальна антикорупційна прокуратура зареєструвала провадження за даними, описаними в матеріалі.

“Прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за результатами опрацювання інформації оприлюдненої в журналістських розслідуваннях “Фітнес-тренерка на мільярд. Як компанія близької подруги керівника Дніпропетровської ОДА стала найбагатшою під час війни” та “Велика відбудова. Керівник Дніпропетровщини платить бюджетні мільярди своїй супутниці – розслідування”, до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.11.2022 внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених:

  • ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки),
  • ч.2 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великому розмірі) КК України”.

Досудове розслідування доручили детективам НАБУ.

У відомстві вказали, що зараз Резніченко не є підозрюваним або обвинуваченим у кримінальних провадженнях, де процесуальне керівництво здійснює САП.

Читайте також:
Метро в Дніпрі: екснардепа Микитася затримали на спробі рекордного хабаря меру Філатову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна