Президентом Бразилії обраний лівак Лула да Сілва, який називав США, ЄС і Зеленського не менш винними у війні, ніж Путін

На виборах у Бразилії 30 жовтня колишній президент Луїс Інасіу Лула да Сілва переміг чинного главу держави Жаїра Болсонару й повернеться в президентське крісло через понад 20 років після першого обрання на цю посаду.

Після підрахунку понад 99% бюлетенів 77-річний Лула да Сілва отримав 50,9% голосів виборців, повідомляє BBC.

Правий Болсонару, який був обраний президентом 2018 року, здобув 49,1%.

Таким чином, за переможця проголосувало понад 60 мільйонів бразильців, а за чинного президента – понад 58 мільйонів.

До моменту обробки двох третин протоколів Болсонару, якого називали “тропічним Трампом”, лідирував. Проте Лула да Сілва швидко скоротив відставання за рахунок підтримки у північно-східних штатах і малих містах, які традиційно голосують за лівих кандидатів.

Для перемоги в першому турі на початку жовтня йому не вистачило трохи менше ніж 2% голосів виборців — тоді він отримав 48,4%.

Довідково:

Луїс Інасіу Лула да Сілва обіймав посаду президента Бразилії впродовж двох термінів поспіль, з 1 січня 2003 до 1 січня 2011 року.
До того, як уперше здобути перемогу на виборах у 2002-му, він тричі невдало балотувався в президенти від заснованої ним лівої Партії робітників: у 1989, 1994 і 1998 роках.

У 2018 році він був засуджений до 9,5 року ув’язнення за звинуваченням у корупції при будівництві АЕС. Це не дозволило йому тоді взяти участь у президентських виборах. Да Сілва наполягав на своїй невинуватості, а кримінальне переслідування називав політично вмотивованим.
Наприкінці 2019 року політик вийшов із в’язниці, а в березні 2021 року суд повністю його виправдав і скасував вирок.

Президенти Бразилії та Росії Луїс Ігнасіо Лула да Сілва і Володимир Путін. Москва, 2005 рік

Наприкінці травня 2022 року в інтерв’ю журналу Time да Сілва висловив своє ставлення до російської агресії проти України, заявивши:

“Путін не повинен був вторгатися в Україну. Але [в цій війні] винен не лише Путін. Сполучені Штати і Євросоюз також винні… і президент України [Володимир Зеленський] так само несе відповідальність за цю війну, як і Путін”. На зауваження журналіста, що Зеленський не хотів війни, да Сілва заявив: “Він хотів війни. Якби не хотів, то домовлявся б активніше“.

На думку нині обраного президента Бразилії, приводом для повномасштабного вторгнення стало “бажання України вступити у ЄС та НАТО”, і після вторгнення Україна повинна була від цього відмовитися заради миру.

У тому інтерв’ю Лула да Сілва також заявив, що вважає неправильною “ненависть до Путіна” і закликав вирішувати все за столом переговорів.

Як відомо, Бразилія разом із Росією входить до міждержавного об’єднання  БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР). Створення цього об’єднання було остаточно узгоджено у 2006-2009 роках, коли Лула да Сілва був президентом.

Читайте також:
“Краще б не народжувався”: у Бразилії випустили рекламу презервативів із Путіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна