У Страсбурзі жінки й матері полонених воїнів закликали Раду Європи допомогти повернути їхніх близьких

Родичі українських військових — матері, дружини, сестри — закликали Раду Європи допомогти повернути їхніх близьких з російського полону. Вони звернулися до європейської спільноти в Палаці Європи у Страсбурзі в рамках 43-ї сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Про це у вівторок, 25 жовтня, повідомляє “Укрінформ“.

До європейців звернулися представниці ГО “Рада дружин і матерів захисників України “Жінки зі сталі” Неля Шастун та Наталія Кравцова, представниця Військово-морських сил ЗСУ Карина Олійніченко, представниця ГО “Штаб підтримки морської піхоти України” Катерина Музлова.

“Наші чоловіки, сини і дочки, брати і сестри були захоплені росіянами за те, що люблять свою країну і захищають її від загарбників, які бажають знищити Україну. Кожен день ми бачимо, як росія вбиває наш народ, руйнує оселі, чинить геноцид українського народу”, – наголосили жінки, підкресливши, що цінність людського життя є найголовнішою цінністю у світі.

Жінки констатували, що Росія не дотримується принципів міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, брутально порушує всі правила щодо цього, прийняті в міжнародній спільноті, застосовують тортури і вбивають українських полонених.

Вони зазначили, що багато українських захисників вже загинули в російському полоні, а життя тисяч з них щодня перебуває під загрозою.

Родички розповіли про російський табір для військовополонених українців в Оленівці, де перебувало понад 2500 наших бійців, і де 29 липня росіяни скоїли акт масового вбивства.

“Близько 60 військовополонених були там убиті. Ця трагедія висвітлила катастрофічне становище всіх українських військовополонених, тому що перебуваючи під контролем росії, всі вони знаходяться за межами міжнародного гуманітарного права”, – наголосили учасниці акції.

Жінки також засвідчили про жорстокі і нелюдські умови тримання українських військовополонених: нестача їжі та питної води, недостатня кількість ліків і брак медичної допомоги, відсутність ліжок, переповненість камер, погані санітарні умови, відсутність засобів гігієни, теплого одягу тощо.

“Свідки стверджують, що в камерах міститься в три-чотири рази більше в’язнів, ніж вони розраховані. За словами очевидців, в ізоляторі тимчасового тримання, який призначений для утримання шістьох осіб, постійно може бути 36 осіб, іноді 42. Українським ув’язненим заборонено виходити на вулицю”, – констатували жінки.

Представниці сімей військовополонених наголосили, що майже всі українські військові, які були звільнені з полону в ході попередніх обмінів, страждають від крайньої анорексії.

Крім того, порушується право на інформацію про військовополонених та листування: “Ми не знаємо, де утримуються наші рідні, який в них стан здоров’я, ми не можемо з ними зв’язатися місяцями”.

Жінки також констатували, що жоден зі звільнених українських військовополонених не бачив представника міжнародних гуманітарних організацій.

Представниці сімей військовополонених закликали представників Європейської спільноти підтримати їхні вимоги щодо зобов’язання росії дотримуватися Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими для забезпечення життя та здоров’я українських захисників, що перебувають у полоні, а також запровадити ефективні механізми для захисту українських військовополонених та притягнення росію до відповідальності.

Вони також закликали європейські країни продовжувати підтримку України та розвивати програми і додаткові можливості для лікування і реабілітації українських постраждалих захисників у своїх країнах.

Читайте також:
Невідома глава оборони Маріуполя: розповідають рідні полонених моряків 9-го дивізіону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна