Ріші Сунак став новим прем’єр-міністром Великої Британії

Король Чарльз ІІІ схвалив кандидатуру Ріші Сунака: він офіційно став новим прем’єр-міністром Великої Британії.

Про це повідомляє BBC у вівторок, 25 жовтня.

Це перший прем’єр-міністр, якого затверджує саме король Чарльз ІІІ.

Ріші Сунак став третім прем’єром країни упродовж 2022 року. Він також є наймолодшим прем’єр-міністром Великої Британії за останні два століття.Перед цим попередниця Сунака Ліз Трасс прибула до короля на аудієнцію, щоб офіційно заявити про свою відставку. Король відставку прийняв. На посаді глави уряду Ліз Трасс пробула 49 днів.

Що відомо про Ріші Сунака

42-річний Сунак входить до списку 250 найбагатших британців, у який потрапив значною мірою  завдяки дружині Акшаті Мерті, яка є дочкою індійського бізнесмена-мільярдера Нараяні Мерті.

Освіту здобув у Вінчестерському коледжі, Оксфордському та Стенфордському університетах.

У політиці Сунак перебуває з 2015 року і до призначення прем’єром він встиг попрацювати в парламентському комітеті з питань екології та міністерствах житлобудування й фінансів.

Міністром фінансів Сунак став у лютому 2020 року, а вже через кілька тижнів йому довелося керувати економікою Британії за умов пандемії та карантинів.

На тлі незгоди з політикою Бориса Джонсона він пішов у відставку з посади міністра фінансів у липні 2022 року, що сприяло звільненню Джонсона з посади лідера консерваторів та премʼєр-міністра. Під час перевиборів керівництва Сунак наполягав на своїй лояльності до Джонсона, але подав у відставку, оскільки його уряд був “по інший бік” щодо серйозних етичних питань.

Фото: ЕРА/UPG

Нагадаємо, що Сунак висунув свою кандидатуру на посаду лідера правлячої партії вже вдруге за кілька місяців – після відставки Ліз Трасс через 44 дні її прем’єрства. На попередніх виборах він був одним із двох фіналістів, але програв Трасс.

Читайте також:
Джонсон ви рішив не боротися за пост прем’єр-міністра Британії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна