Джонсон вирішив не боротися за пост прем’єр-міністра Британії

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив, що не братиме участі у  виборах нового лідера Консервативної партії.

Про це він повідомив увечері в неділю, 23 жовтня, інформує Sky News.

У заяві з цього приводу Джонсон зазначив, що має підтримку достатньої кількості (тобто понад 100) депутатів-консерваторів. Але “вирішив, що висувати свою кандидатуру в нинішніх обставинах буде просто неправильно” і що “не можна ефективно керувати урядом, якщо не маєш об’єднаної партії в парламенті”.

Джонсон підтвердив, що вів переговори з іншими кандидатами на посаду голови Консервативної партії (Ріші Сунаком і Пенні Мордонт) про об’єднання “в ім’я національного інтересу”.

“Але, на жаль, ми не змогли цього досягти”, – заявив Джонсон.

“Тому, боюсь, найкраще, що я можу зробити, – це не допустити висунення моєї кандидатури і підтримати того, хто переможе”, – резюмував політик.

Таким чином, на посаду лідера Консервативної партії Британії і, відповідно, очільника уряду наразі претендують два кандидати: ексміністр фінансів Ріші Сунак і лідерка Палати громад Пенні Мордонт.

При цьому Сунак заручився підтримкою 144 депутатів, а Мордонт – лише 24, чого недостатньо для висунення кандидатури.

Нагадаємо, що для здобуття номінації кандидат повинен заручитися підтримкою не менш ніж 100 парламентаріїв від Консервативної партії до 14:00 понеділка.

Після цього між кандидатами відбудуться наступні тури голосування онлайн. У разі, якщо достатню підтримку депутатів отримає лише один кандидат, він автоматично стає лідером партії та прем’єр-міністром Британії.

Станом на вечір неділі таким кандидатом є лише Сунак, який висунув свою кандидатуру вже вдруге за кілька місяців – після відставки Ліз Трасс через 44 дні її прем’єрства. На попередніх виборах Сунак був одним із двох фіналістів, але програв Трасс.

Читайте також:
Бен Воллес не боротиметься за пост прем’єра Британії та є прихильним до кандидатури Джонсона

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна