Греція почала постачання БМП для України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про те, що Греція розпочала постачання бойових машин піхоти БМП-1 для України.

Про це голова української дипломатії повідомив на пресконференції в середу, 19 жовтня, за підсумками переговорів із грецьким колегою Нікосом Дендіасом, інформує МЗС України.

“Не приховуватиму, особливо цінуємо озброєння, які Греція передає Україні, щоб ми могли захищати нашу землю. Дуже важливо, що вже почалося довгоочікуване відвантаження з Греції броньованих машин піхоти БМП-1 для України”, – зазначив Кулеба.

Він додав, що БМП-1 “скоро прибудуть до українського війська і миттєво посилять боєздатність та обороноздатність України”.

Контекст

Як відомо, ідеться про так звані “кругові постачання”, коли за передачу колишньої радянської техніки країна отримує від інших союзників західну. У даному випадку, у вересні стало відомо, що Збройні сили України можуть розраховувати на 40 одиниць БМП-1, які Греція погодилась передати Україні в обмін на 40 БМП Marder від Німеччини. Відповідні перемовини Афіни й Берлін почали ще на початку травня 2022 року.

За даними Military Balance, Греція станом на 2021 рік мала 167 БМП-1. Але частина з них була перероблена під ЗУ-23-2 з демонтажем штатної башти і розміщенням екіпажу поза заброньованим простором.

Читайте також:
Греція з Німеччиною погодили передачу Україні 40 радянських БМП-1. Через майже чотири місяці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна