Угорський комісар особисто гальмує рух України в ЄС, уже накинув майже рік зайвий, – ЗМІ

Попри те, що Єврокомісія в червні ухвалила рішення надати Україні статус кандидата в члени ЄС із детальною оцінкою країни до кінця 2022 року, термін першої оцінки відкладено до осені 2023 року, а разом із ним – і початок переговорів про вступ до Євросоюзу. Це відбулося через протидію, яку чинить єврокомісар з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівер Варгеї.

Про це йдеться в оглядовій статті головного редактора “Європейської правди” Сергія Сидоренка, опублікованій 13 жовтня.

“Наприклад, перелік з “7 кроків”, які Україна має виконати після надання їй статусу кандидата, формулював особисто угорський комісар Олівер Варгеї, у спілкуванні з державами-членами, через що у цьому переліку з’явилися вимоги, “розшифрування” яких забрало у Єврокомісії декілька місяців (як-от пункт про відповідність вимогам FATF, від якого до Києва не було суттєвих зауважень)”, – зауважує “ЄП”.

Те, що відбувалося після цього з подачі комісара від Угорщини – країни, яка є фактичним союзником Росії в ЄС, оглядач називає “політичною грою”.

“У рішенні саміту ЄС з’явилася альтернативна формула: у ній держави-члени доручили Єврокомісії оцінити виконання критеріїв Україною та Молдовою “як частину звичайного (оцінювання прогресу держав) пакета розширення”.

Ця фраза насправді мала на меті загальмувати оцінку виконання згаданих семи критеріїв. Адже до найближчої оцінки пакета розширення, запланованої на жовтень-2022, Україна ніяк не встигала, і все переносилося аж на осінь-2023!

Україна спробувала переконати Брюссель змінити позицію. Однак цього тижня Комісія остаточно поставила крапку на цих сподіваннях Києва і відмовилася від будь-яких проміжних варіантів. А зміщення звіту щодо “7 кроків” на осінь 2023 року стало реальністю.

Розпочати переговори про вступ раніше осені-2023 тепер теоретично та юридично неможливо”, – констатує Сидоренко.

Він нагадує, що наприкінці вересня Олівер Варгеї відвідав Київ, і його розмови з українськими посадовцями (а комісар спілкувався з керівництвом Кабміну та Верховної ради) не додали оптимізму.

“Варгеї прямо сказав, що раніше 2024 року переговори [щодо вступу України до ЄС] не почнуться“, – переказав “Європравді” один з урядовців, дотичний до тематики євроінтеграції.

Співрозмовник у Брюсселі, який не був на зустрічах Варгеї в Києві, але вивчав їхні результати, відгукнувся ще скептичніше: “Нас запевнили, що Україна отримала чіткий сигнал: доки Варгеї на посаді, він не відкриє переговори про вступ до ЄС“.

Термін роботи Олівера Варгеї як комісара з розширення спливає восени 2024 року.

“ЄП” пише, що найкращим маркером проблем стала помітна зміна позиції профільної віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної: “У серпні вона не мала сумнівів у здатності України та ЄС почати переговори про вступ у 2023 році, а варіант того, що це станеться у другій половині 2023, називала “обережним сценарієм” з боку ЄС. Минуло трохи більше місяця, і тепер Стефанішина каже, що почати переговори навіть у кінці 2023 року буде “важко”, але Україна працює над досягненням цієї мети”.

Численні співрозмовники “Європравди” розповідають, що

Київ звинувачує особисто комісара Варгеї у створенні штучних бюрократичних перепон для гальмування руху України до ЄС.

“Ще навесні він, як стверджують, працював над тим, щоб Україна у червні не отримала навіть статус кандидата, гальмуючи надання Києву опитувальника та обробку відповідей. Тоді лише особисте втручання президентки ЄК Урсули фон дер Ляєн, яка взяла під контроль український файл, дозволило подолати бюрократичний опір.

Чи можливо, що президентка Єврокомісії фон дер Ляєн забере у профільного комісара ведення українських справ? У історії ЄС такого ще не було, але така можливість обговорюється, розповіли два джерела “ЄП”, – зазначає журналіст.

Сергій Сидоренко після відрядження в Кишинів і на саміт у Прагу пише: “оскільки для Брюсселя український та молдовський файли міцно поєднані, гальмування реформ однією з країн призведе до штучної зупинки іншої”. При цьому комісар Варгеї вочевидь чинить опір і одній, і другій заявці.

Читайте також:
Угорщина гальмує розширення експорту української електроенергії в Європу, – Зеркаль

Орбан “відзначився” новими дошкульними заявами щодо України і ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна