Столтенберг каже, що НАТО не бачить підготовки РФ до ядерного удару. Але навчання зі стримування все ж проведе

Попри агресивну риторику Росії, Північноатлантичний Альянс не бачить ознак її підготовки до застосування ядерної зброї, але при цьому зберігає пильність та проведе планові навчання із відпрацювання заходів стримування найближчим часом.

Про це у вівторок, 11 жовтня, у Брюсселі під час прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Так, наступного тижня НАТО проведе свої давно заплановані навчання зі стримування Steadfast Noon.

Столтенберг запевнив, шо це регулярне навчання, яке відбувається щороку. Так, у 2021-му у межах навчань країни проводили тренувальні польоти з винищувачами подвійного призначення, а також звичайними реактивними літаками за підтримки літаків спостереження та дозаправки.

Столтенберг наголосив, що основною метою ядерного стримування НАТО завжди було збереження миру, запобігання примусу та стримування агресії.

“Завуальовані ядерні загрози президента путіна небезпечні та безвідповідальні. Росія знає, що ядерну війну неможливо виграти і її ніколи не можна вести”, — сказав генсек НАТО.

Столтенберг розповів, що на Мадридському саміті в червні лідери НАТО вирішили фундаментально змінити оборону та стримування, щоб відповісти на нові реалії безпеки: подвоїли кількість бойових груп НАТО на сході Альянсу, збільшили чисельність сил підвищеної готовності.

На зустрічі міністрів оборони НАТО, яка відбудеться вже цього тижня, планується ухвалити рішення щодо збільшення запасів боєприпасів і обладнання. Також міністри розглянуть захист критичної інфраструктури.

“НАТО працює над цим багато років. А після саботажу на трубопроводах Nord Stream ми ще більше посилили нашу пильність у всіх сферах. Ми подвоїли свою присутність у Балтійському та Північному морях до понад 30 кораблів за підтримки морських патрульних літаків і підводних засобів. Ці зусилля тісно координуються Морським командуванням НАТО”, — розповів Столтенберг.

Союзники по НАТО також підвищують рівень безпеки навколо ключових об’єктів, посилюють розвідку та обмін розвідданими.

“Ми вживатимемо подальших заходів для посилення нашої стійкості та захисту нашої критичної інфраструктури. Будь-який навмисний напад на критично важливу інфраструктуру членів Альянсу буде зустрінутий єдиною та рішучою відповіддю”, — наголосив генсек НАТО.

Читайте також:
Глава МО Британії вважає малоймовірним застосування Путіним ядерної зброї проти України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна