Порошенко і його прихильники закупили в США найбільший танковий тягач Oshkosh для ЗСУ. ФОТО

П’ятий президент України, підприємець і голова партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко у Великій Британії взяв участь у відправці чергової партії техніки для ЗСУ, придбаної ним спільно з волонтерами. Одна з головних закупівель – найбільший танковий тягач Oshkosh.

Про це в п’ятницю, 7 жовтня, повідомив “5-й канал“.

Порошенко пояснив: коли Україна отримає важкі танки натовського зразка, то їх перевозити зможуть тільки такі потужні тягачі.

Зазначається, що кошти на Oshkosh M1070 збирали волонтери з нагоди дня народження Порошенка (26 вересня). Фонд Порошенка традиційно подвоїв зібрану суму.

“Як ми й обіцяли – це те, що я чекав 26 вересня. Дякую Марині та Ірині Геращенко за таку ініціативу. Це те, про що мріють Збройні сили України – найпотужніший, найбільший у світі й найновіший, який тільки можна знайти на складах довготривалого зберігання, крутий трак Oshkosh”, – сказав Порошенко.

Фото: пресслужба партії “Європейська солідарність”

“Машина має нульовий пробіг, нова, надійна, з рідкісним трейлером-причепом. І робиться це все для перевезення танків і бронетехніки натовського зразка, вага яких перевищує 60 тонн. Нагадаю: вага радянських танків, які стоять на озброєнні української армії, становить близько 40 тонн. А вже німецькі танки й САУ – а я сподіваюся, у нас будуть і “Леопарди”, і “Абрамси” – важать уже понад 60 тонн. І поки що їх ніхто не здатен возити”, – пояснив Порошенко.

“Я вірю в те, що НАТО надасть нам танки. Я вірю в те, що вони будуть як американські, так і німецькі. І ми робимо все для того, щоб підготуватися”, – додав п’ятий президент.

Пресслужба його партії оприлюднила також документи щодо ліцензції на закупівлі Oshkosh M1070 у США:

Oshkosh M1070 ЗСУ - ЄС Oshkosh M1070 ЗСУ - ЄС_2
<
>

Передісторія

ГО “Справа громад”, що підтримує Петра Порошенка, оголосила збір коштів на закупівлю тягача для військової техніки Oshkosh M1070 у день народження Порошенка – 26 вересня. Прибічники політика лише за один день зібрали мільйон гривень.

Раніше, 14 вересня, ГО “Справа громад” та Фонд Порошенка повідомили про отримання експортних ліцензій Державного департаменту США на закупівлю танкових тягачів у світі Oshkosh M1070.

Вартість однієї такої машини – 90 тис. доларів США.

Oshkosh M1070. Довідка

Oshkosh M1070 — тягач-транспортер танків армії США з колісною формулою 8х8 вагою 18,6 тонни.

Із 1992 року ці тягачі виробляє компанія Oshkosh Corporation (м. Ошкош, Вісконсін).

У поточній експлуатації в конфігураціях A0, A1 і M1300 M1070 з’єднується з напівпричепом M1000 DRS Technologies. Основним призначенням цієї комбінації для армії США є транспортування танка M1 Abrams.

M1300 призначений для дорожнього руху в Європі та працює з іншим причепом.[1]

M1070 також використовується для транспортування, розгортання та евакуації бронетранспортерів, самохідної артилерії, броньованих бульдозерів та інших важких транспортних засобів і обладнання всіх типів.

Ця комбінація замінила більш ранній тягач Oshkosh M911 і напівпричіп M747.

Читайте також:
Порошенко передав парамедикам робота для порятунку поранених. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна