За кордон через війну виїхали 2,75 млн українців працездатного віку

Від початку великої війни понад 6,4 млн українців виїхали за кордон, із них 2,75 млн – люди працездатного віку.

Про це повідомила заступник міністра економіки Тетяна Бережна, передає 5 жовтня “Інтерфакс-Україна“.

“Переважна більшість українців, які виїхали за межі України, – це жінки, діти та особи віком від 60 років. За оцінками ILO (Міжнародна організація праці, МОП), 2,75 млн тих, хто виїхав, перебувають у працездатному віці”, – зазначила чиновниця на міжнародному семінарі, присвяченому ситуації на ринку праці.

Дві третини таких українців-біженців мають вищу освіту, а майже половина (49%) була зайнята у висококваліфікованих професіях.

За даними системи моніторингу чисельності населення, що спирається на дані мобільних операторів, щодня кількість осіб, які перебували за межами України, становила близько 3 млн осіб протягом квітня-вересня 2022 року. Цей показник досяг 3,2 млн осіб 25 вересня 2022 року.

Згідно з даними, 42% тих, хто перебуває за межами України, становили особи, які працюють, 17% – особи, які не працюють, 8% – студенти, 23% – пенсіонери, 10% – не вдалося визначити.

Також наразі за кордоном перебувають особи віку:

  • 7% – до 20 років;
  • 11% – 20-29 років;
  • 21% – 30-39 років;
  • 16% – 40-49 років;
  • 33% – понад 50 років;
  • 12% – не вдалося визначити.

Також Бережна розповіла, що 7,7 млн українців від 24 лютого стали внутрішньо переміщеними особами, із них 5 млн утратили робочі місця.

Під час семінару учасники розробили рекомендації, які допоможуть вчасно й ефективно реагувати на ризики на ринку праці, спричинені війною. Набір рекомендацій містить напрацювання у чотирьох основних сферах: запобігання, захист, доступ до правосуддя та міжнародне співробітництво.

Читайте також:
Із Харківщини разом з армією РФ за три дні втекло 13 тисяч “біженців”, – росЗМІ

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна