“Близько 1000 км може пролетіти”: Ігнат розповів, що дрони-камікадзе можуть загрожувати всій Україні, та як із ними боротися

Атака РФ іранськими дронами-камікадзе на місто Біла Церква в Київській області в ніч на 5 жовтня відбувалася не з Білорусі, а з окупованої території півдня України. Частину “шахідів” уперше збила винищувальна авіація ПС ЗСУ, хоча це й складна ціль.

Як передає “Новинарня“, про це в коментарі каналу “Інтер” в ефірі національного телемарафону вдень у середу, 5 жовтня, повідомив речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Шість цих дронів збито при атаці з півдня України. Там було збито шість БПЛА Shahed-136″, – сказав полковник Ігнат.

“Три з них збито зенітно-ракетними підрозділами, а три – винищувальною авіацією. Це вперше застосовано як ще один методі протидії цим БПЛА”, – зазначив речник Повітряних сил.

У попередньому включенні він відзначив, що загалом цієї ночі ворог ударив одразу близько 12 іранськими дронами-камікадзе.

Ігнат пояснив, чому “шахіди” – важка ціль: “Вони можуть летіти кучно. На радарі це одна мітка, а в тій мітці насправді п’ять штук”.

“На жаль, 100% збивати не вдається, бо ціль складна, малогабаритна. Розмах крил 2,5 метра, маса 200 кг (бойова частина – 40 кг). Це фактично як артилерійський снаряд. Він летить зі швидкістю 120 км/год – це крейсерська швидкість. А вже при заході на ціль він робить «гірку» й, відповідно, опускається вже зі значно більшою швидкістю”, – розповів Ігнат.

Він констатував, що “Шахід-136” справді може працювати на дистанції в тисячу кілометрів.

“Заявлена відстань застосування – 2,5 тисячі кілометрів. Це [дистанція, про яку говорять] рекламні ролики іранські. Щоправда, фахівці зауважують, що навряд чи цей безпілотник-камікадзе справді подолає таку відстань. При такій масі й такій швидкості йде відповідний розхід палива… Проте близько 1 тисячі км він може пролетіти. Але не більше”, – сказав речник Повітряних сил ЗСУ.

“Це нова загроза для всіх сил оборони. І всіма наявними засобами треба йому протидіяти й знищувати його на різних етапах”, – заявив Ігнат.

Представник ПС ЗСУ визнав, що нових ударів таких дронів-камікадзе можна очікувати фактично по всій території України, з різних напрямків.

“З Ірану доправлено чотири військово-транспортні літаки, які могли містити сотні цих дронів. Зрозуміло, що є командні станції, пункти управління, з яких їх запускають і надають координати.

Таким чином, якщо їх перевезли повітряним способом, скажімо, з Ірану в Москву, то звідти вже можна їх переміщати й у Крим, і в Білорусь, і багато куди. Відповідно, слід очікувати нападів із різних напрямків”, – зазначив полковник Ігнат.

“Сили оборони до цього готуються, командування ЗСУ шукає ефективні методи протидії. Зрештою, їх збивають. Ціль видима, і йдеться лише про засоби, необхідні нам для збиття цих дронів-камікадзе”, – підкреслив речник.

Ігнат відзначив, що Україна потребує від союзників дієвих засобів ППО для протидії такій зброї.

“Тому треба й нашим західним партнерам наголошувати, що нам потрібні сучасні засоби протиповітряної оборони. І мова йде не лише про NASAMS, IRIS-T чи Patriot, а й про такі засоби ППО поля бою для протиповітряної оборони сухопутних військ, як зенітні гармати, великокаліберні кулеметні системи, які можуть знищувати інтелектуальним мисленням ці БПЛА на різних етапах і загрозливих напрямках”, – сказав Юрій Ігнат.

Коментуючи повідомлення про те, що такі системи ППО надає Ізраїль, речник ПС лише зазначив: “Поки що ця інформація була оприлюднена у ЗМІ. Так, є певна інформація, що Ізраїль готовий надавати якісь засоби, зокрема радіоелектронної боротьби, які здатні боротися”.

Залишки дрона-камікадзе, який атакував Одесу. Росіяни маркують іранський дрон Shahed-136 як “Герань-2”. Фото: ОК “Південь”

Крім того, Юрій Ігнат констатував, що застосування Росією іранських дронів, перейменованих на “Герань-2”, пов’язане із браком ракет власного виробництва.

“Так, звичайно, співпраця з Іраном пов’язана з цим напряму. Йдеться ж про закупівлю не лише “Шахід-136”, а й “-129”, і “Мохаджер-6” – це безпілотники ударного типу, які не є камікадзе.

Зрозуміло, що Росія пішла на цей крок вимушено, тому що кількість ракет у неї не безмежна. І ракети ці дорогезні (“Калібр”, “Іскандер”, Х-102, Х-555) до 13 мільйонів коштують і мають здатність закінчуватись. А щоб погрожувати всьому світу, зокрема і тактичними ядерними зарядами, які можуть нести ці ракети, Росія повинна мати їх у достатній кількості.

Тому зараз вона використовує замість них дешеві безпілотники. Які де-факто також є високоточною зброєю, але  це 40 кілограмів проти ракети в 400 кг”, – розповів Юрій Ігнат.

Читайте також:
В ОК “Південь” розповіли, як розпізнавати ворожі безпілотники-камікадзе

Контекст

У серпні 2022 року стало відомо, що Росія отримала від Ірану сотні ударних безпілотників, зокрема дронів-камікадзе Shahed-136, які можуть бути використані під час її повномасштабного вторгнення в Україну. Сам Іран заперечує цей факт, хоча є дані розвідки про завантаження цих БПЛА у транспортні літаки.

У середині вересня почастішали випадки застосування росіянами на фронті цих дронів-камікадзе “Шахід-136” (Росія називає їх “Герань-2”).

13 вересня Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що українські військові вперше збили Shahed-136 – поблизу Куп’янська Харківської області.

23 вересня ЗС Росії використали ці БПЛА для удару по Одесі, завдавши руйнувань та вбивши людину.
Водночас за добу 23 вересня ППО ПС ЗСУ знищили шість іранських дронів-камікадзе.

Після цього Україна вирішила позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу іранського посольства.

Якщо раніше дрони-камікадзе били передусім по цілях на півдні України, то в ніч на 5 жовтня безпілотниками Shahed-136 було завдано удару по Київській області. Як повідомив голова Київської ОДА Олексій Кулеба, було шість влучань та вибухів. Пошкоджено три будинки, постраждала одна людина.
Військовослужбовець ЗСУ Ігор Луценко розповів, що під удар потрапив ППД його бригади, 72-ї механізованої. Відео з пожежами поширюють канали російських воєнкорів та пропагандистів.

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначає, що дрони були запущені з півдня країни, тож можна зробити висновок, що ці дрони зі звуком мопеда в небі можуть долати щонайменше 400-500 км.

Читайте також:
Міноборони Литви підписало договір на закупівлю дронів-камікадзе для ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна