Міністр оборони ФРН несподівано відвідала Одесу і в укритті під час тривоги пообіцяла першу ППО Iris-T “вже за кілька днів”

Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт в суботу, 1 жовтня, несподівано приїхала в  Україну, де, зокрема, зустрілася з очільником українського Міноборони Олексієм Резніковим.

Повідомлення про це увечері опублікували у твітері оборонного відомства ФРН.

“Міністр оборони Ламбрехт зустрілася сьогодні зі своїм колегою Олексієм Резніковим в Україні. Ми підтримуємо наших друзів доти, доки це необхідно“, – йдеться у дописі.

Олексій Резніков, своєю чергою, повідомив, що зустрів німецьку колегу на півдні України. За його словами, вона привезла “хороші новини та більше інструментів для посилення української армії“.

“Ми обговорили поточну геополітичну та безпекову ситуацію. Міністерка була рада поспілкуватися з нашими бійцями та побачити систему “Гепард” на бойовому чергуванні”, – зазначив.

Згодом Резніков опублікував своє фото на САУ Gepard і пожартував:

“Вирішив опанувати нову професію й стати членом екіпажу “Гепарда”. Люблю котів… і ненавиджу тарганів”.

За інформацією RND, Крістіне Ламбрехт зустрічалася з українським колегою в Одесі. Під час її перебування там пролунала повітряна тривога, і їм обом довелося йти в укриття.

Як пояснив міністр Резніков, що росіяни випустили по місту ракету “Калібр” – швидше за все, з корабля. І просто в укритті зайвий раз наголосив на важливості засобів протиповітряної оборони для захисту української території.

Ламбрехт у відповідь пообіцяла швидку, “за кілька днів”, поставку першої одиниці наземної системи протиповітряної оборони Iris-T SLM. За її словами, ситуація показала, наскільки важливо передати її Україні якнайшвидше.

“Україна зараз переживає неймовірну кількість авіаударів. Тому так важливо, щоб ми надавали ще більше підтримки з точки зору протиповітряної оборони. В цьому ви може на нас розраховувати”, – цитує німецьке видання очільницю міноборони ФРН.

Очільники міноборони України та ФРН в укритті під час повітряної тривоги. Фото: RND/dpa

Ламбрехт також наголосила, що “не можна жорстокості дозволити досягти успіху”.

Вона також “із розумінням” поставилася до заявки України на пришвидшений вступ до НАТО. Однак підкреслила, що для такої процедури необхідно виконати певні умови.

“І дуже важливо: НАТО чітко позиціонує, що ми не станемо стороною війни. Ми чітко заявили про це на початку цього конфлікту і будемо це робити й надалі”, – нагадала пані міністр.

Також під час свого візиту вона відвідала поранених українських воїнів у військовому шпиталі.

Це був перший візит Ламбрехт в Україну від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Як писала “Новинарня“, у вересні міністерство оборони Німеччини повідомило, що передало Україні ще шість зенітних самохідних установок Gepard до 12 переданих раніше, а також 6000 боєприпасів до них. Загалом українське військо має отримати від ФРН щонайменше 30 одиниць таких САУ.

Читайте також:
Німеччина обіцяє Україні “більш вагому” військову допомогу за словенські танки M-55S

Довідково:

ІRIS-T (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) — інфрачервоні самонавідні ракети.

Існують дві версії ракет IRIS-T класу “земля-повітря” для ППО: IRIS-T SLS ближнього радіусу дії та IRIS-T SLM середнього радіусу дії.

Випробування IRIS-T SLM було завершене в січні 2022 року.

Комплекс створений у 2014 році, а єдиним оператором системи з 2019 року є Швеція. У квітні 2022 року уряд Німеччини видав дозвіл на експорт 23 одиниць Єгипту.

Максимальна дальність стрільби – до 40 км, висота — 20 км.

Читайте також:
Німеччина передасть Україні ще чотири САУ Panzerhaubitze 2000

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна