Ще майже 800 азовців перебуває у російському полоні, серед них – понад 40 жінок

У російському полоні перебуває ще майже 800 військовослужбовців полку НГУ “Азов”, серед них понад 40 жінок.

Про це повідомила керівниця відділу у роботі з полоненими та їхніми сім’ями Патронатної служби Азову Ольга Кравченко.

“В полоні знаходиться близько 800 “азовців”, з них більш як 40 жінок, серед них є і вагітні”, – зазначила Кравченко.

За її словами, про належну медичну підтримку вагітним в полоні не йдеться, тож людей треба перевозити на підконтрольну Україні територію.

Також окупанти утримують чимало людей похилого віку. В них, за словами Кравченко, крім бойових травм, є ще хронічні захворювання.

На думку представниці патронатної служби “Азову”, Місія ООН та Червоний Хрест повинні мати доступ до українських полонених, але цього не відбувається – їх не допускає Росія.

“У полонених, які вийшли, ми побачили майже у 90% крайню стадію анорексії, моральне та психологічне виснаження, в такій стадії, що ми просто були шоковані… Поранення – застарілі осколкові та вогнепальні у важкій запущеній формі, адже лікування належного ні на “Азовсталі”, ні в полоні не було. Всі осколки залишись у хлопців та дівчат всередині тіла, які потрібно оперувати. Присутні травми як перебиті сухожилля та втрата органів зору”, – розповіла Кравченко.

Патронатна служба розподілила визволених бійців по медичних закладах, нікого з них не відправили додому, бо всі потребують лікування.

Також у патронатній службі наголосили, що вони не можуть опитувати повернених із полону військових щодо інформації про інших в’язнів Кремля.

“Зараз така стадія, що ми можемо слухати тільки те, що вони кажуть. Коли ми ставимо запитання, то бійці знічуються та кажуть, що не пам’ятають. Тобто вони ще не готові до такого діалогу. Тому наберіться всі терпіння — коли буде можливість, ми їх опитаємо: кого вони бачили, що вони знають, кому хтось “привіт” передавав, і зв’яжемось з родичами, але на жаль не зараз, не найближчим часом”, – підкреслили в патронатній службі полку.

Читайте також:
“Вони просиділи весь цей час в одиночках”: Білецький розповів про першу розмову зі звільненими з полону “азовцями”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.