“Вони просиділи весь цей час в одиночках”: Білецький розповів про першу розмову зі звільненими з полону “азовцями”

Колишній командир полку “Азов” Андрій Білецький повідомив, в якому стані перебувають у лікарні звільнені з полону українські військові.

Так, в ефірі “Радіо НВ” Білецький розповів, що основну частину полонених передали на північному кордоні в Чернігівській області.

“Зараз хлопці знаходяться не в найкращому фізичному стані, і зараз всі знаходяться в лікарні”, — сказав колишній командир полку “Азов”.

За його словами, серед них є багато поранених.

Усіх оглянуть медики, і значна їх частина надалі потрапить до медичних закладів.

“Більшість поїде вже відразу до рідних, до батьків, для того, щоб морально і фізично відпочити перед тим, як знову братися за справу”, — сказав Білецький.

Старших командирів “Азову” та інших підрозділів, які захищали Маріуполь, згідно з домовленостями,  доставили до Туреччини під гарантії президента Ердогана. За словами президента Володимира Зеленського, ці п’ятеро офіцерів перебуватимуть у Туреччині до кінця війни.

Білецький також розповів, що мав можливість поговорити по телефону з командиром полку “Азов” Денисом Прокопенком (“Редісом”), Святославом Паламарем (“Калиною”) та “Апісом”, яких доставили в Анкару.

“Сумбурна, безумовно, трохи розмова. Це були перші 15 хвилин, коли вони спустилися, вийшли з ФСБшного літака, летючої тюрми. Сумбурна розмова. Я поздоровляв хлопців, хлопці казали про те, що… Скажімо так, всі хлопці в абсолютно нормальному морально-психологічному стані, хоча вони просиділи весь цей час в одиночках… Всі висловлюють бажання якомога швидше повернутися до справи, до війни і до деокупації країни”, — сказав екскомандир.

Білецький також розповів, що дізнався про підготовку звільнення українських полонених за два тижні.

“Приблизно два тижні тому. Не багато, не мало. Я знав приблизну кількість, що це біля 100 чоловік. І деякі моменти, які я не буду розголошувати, я знав, деякі розумів”, – розповів Андрій

Він зазначив, що розумів, що буде великий обмін та знав про “ідею з Туреччиною”.

“Але я, відверто кажучи, давав на такий розвиток подій дуже мало шансів, відсотків 20. Я розумів, що ми обміняємо сотню азовців, але що обміняють командирів і вони опиняться в Туреччині – буде той самий extraction, про який так багато говорили у квітні і травні, і зараз він частково відбувся, я в це мало вірив”, — сказав колишній командир “Азову”.

За словами Білецького, те, що це вдалося — показник якісної роботи ГУР Міноборони, також зіграли свою роль “фактор Ердогана і фактор Медведчука”.

Водночас він зазначив: те, навіщо російському диктатору Володимиру Путіну Віктор Медведчук — “найбільша загадка останньої доби”.

Читайте також:
Редіс, Калина, Волина, Вершинін, Пташка та інші: в рамках обміну звільнено понад 200 українських полонених

Повний список 215 захисників України, звільнених за обміном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна