Звинувачений у США в шпигунстві Едвард Сноуден отримав громадянство РФ

Президент Російської Федерації Володимир Путін надав російське громадянство колишньому співробітнику ЦРУ та Агентства національної безпеки США Едварду Сноудену.

Йому в США загрожує тривалий тюремний термін за звинуваченням у шпигунстві та викраденні державної власності.

Як передає “Новинарня“, відповідний указ президента РФ опублікований на порталі правової інформації в понеділок, 26 вересня.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що громадянство Сноудену надано на його прохання, передає “Радіо Свобода”.

Своєю чергою російський адвокат Сноудена Анатолій Кучерена повідомив, що його підзахисний не підлягає оголошеній Путіним “частковій мобілізації”, адже не служив у російській армії. За словами адвоката, дружина Сноудена також має намір подавати заяву на отримання громадянства РФ.

Про те, що Сноуден збирається отримати російське громадянство, повідомлялося ще у 2020 році.

Передісторія

Колишній співробітник ЦРУ, програміст Едвард Сноуден став відомим у 2013 році, коли передав виданням The Guardian і The Washington Post дані про програми американських спецслужб про стеження за інформаційними системами багатьох країн світу, що спричинило низку міжнародних скандалів.

У США Сноуден був заочно звинувачений у шпигунстві й оголошений в міжнародний розшук. На той час він уже перебував у Гонконзі, а пізніше виїхав у Росію, де з 1 серпня 2013 отримав тимчасовий політичний притулок. Перед тим він просив політичного притулку у понад 20 інших країн, але отримав відмови.

Читайте також:
ФСБ затримала японського консула за нібито “збір секретних даних”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна