Патріарх РПЦ Кирил благословив “православних шахідів” на війну проти України

Очільник Російської православної церкви патріарх Кирил (Гундяєв) під час недільного богослужіння 25 вересня заявив, що загибель російських окупантів під час вторгнення в Україну є “жертвою”, яка “змиває всі гріхи”.

Текст проповіді Кирила, виголошеної під час літургії в храмі Олександра Невського, публікує офіційний сайт РПЦ.

Під час проповіді патріарх фактично порівняв росіян, мобілізованих на вбивство українців, з Ісусом Христом – Сином Божим, який приніс себе в жертву заради людства.

Спершу очільник РПЦ запевнив, що “Церква молиться” про якомога швидше завершення “міжусобної брані” і “щоб якомога менше братів убили одне одного в цій братовбивчій війні”.

А потім запевнив:

“І одночасно Церква усвідомлює, що коли хтось, керований почуттям обов’язку, необхідністю виконати свою присягу, залишається вірним своєму покликанню і йде виконувати те, що його обов’язок йому велить, і при виконанні цього воїнського обов’язку гине, то він, безсумнівно, робить діяння, рівносильне жертві. Він себе приносить в жертву за інших. І тому віримо, що ця жертва змиває всі гріхи, які людина здійснила“.

Як зазначає телеграм-канал SOTA, сформульована Кирилом концепція максимально близька до поняття шахіда (мученика) в ісламі.

Також під час богослужіння 25 вересня глава РПЦ зачитав “спеціальну” молитву, в якій попросив Бога “про перемогу Святої Русі” над ворогами, які на неї “ополчишася” і “чающе разделіті і погубіті єдіний народ єя”.

Читайте також:
Штайнмаєр звинувачує керівництво РПЦ у злочинах проти України

ПЦУ закликала Вселенського патріарха визнати ідеологію “русского міра” єретичною, а главу РПЦ Кирила – схизматом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна