Штайнмаєр звинувачує керівництво РПЦ у злочинах проти України

Російська православна церква бреше своїм вірянам про війну РФ проти України, вдається до жахливої пропаганди та розпалює ненависть до інших народів.

З такими звинуваченнями виступив федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр на відкритті 11-ї асамблеї Всесвітньої ради церков у німецькому Карслруе, пише у четвер, 1 вересня, “Укрінформ”.

“Керівники російської православної церкви ведуть своїх вірян і всю свою церкву жахливим, навіть відверто антирелігійним, блюзнірським шляхом. Вони виправдовують загарбницьку війну проти України – проти своїх, проти наших рідних братів і сестер по вірі. Ця пропаганда проти вільних прав громадян іншої країни, що свавільно стверджує Божу волю заради імперських мрій про диктатуру, це ставлення має наштовхнутися на нашу протидію”, – заявив Штайнмаєр, текст промови якого розміщено на сайті глави держави.

За словами президента ФРН, керівництво рпц причетне до злочинів війни проти України, «ця тоталітарна ідеологія, замаскована під теологію, призвела до того, що на території України повністю або частково знищено дуже багато культових об’єктів: церков, мечетей, синагог, навчальних та адміністративних будівель релігійних громад. Жоден християнин, який ще має свою віру, свій розум і свої почуття разом, не зможе розпізнати в цьому волю Божу».

Політик згадав жінок, чоловіків, а також дітей в Україні, які стали жертвами «цієї агітації, цієї ненависті та цього кримінального насильства – сотні, тисячі, десятки тисяч, занадто багато». Він згадав килимові бомбардування та цілеспрямовані атаки на цивільні будівлі, лікарні, торгові центри, вокзали та громадські площі, назвавши все це воєнними злочинами. Світ, релігійна спільнота, за словами Штайнмаєра, не можуть мовчки спостерігати за такою ситуацією, треба говорити вголос.

“Не в останню чергу як християнська спільнота ми маємо взяти на себе зобов’язання щодо гідності, свободи та безпеки українців”, – заявив президент ФРН і “по-особливому і тепло” привітав делегації церков з України.

У залі були присутні також представники російської православної церкви. В цьому контексті Штайнмаєр згадав про сотні російських православних священників, які публічно чинили опір і виступали проти війни, незважаючи на погрози з боку режиму путіна.

Федеральний президент заявив, що очікує від асамблеї, що «вони не оминуть правду про цю жорстоку війну та критику ролі їхнього церковного керівництва», що діалог потрібний, але не має бути самоціллю. Діалог, за його словами, має торкнутися несправедливості, назвати жертв, а також злочинців. «З іншого боку, діалог, який обмежується побожними побажаннями і залишається нечітким, у гіршому випадку стає сценою для виправдання та пропаганди», – додав Штайнмаєр.

Як повідомлялося, асамблея Всесвітньої ради церков триватиме в Карлсруе до 8 вересня.

Читайте також:
Британія запровадила санкції проти патріарха РПЦ Кирила, херсонських колаборантів та м’янмарців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна