Ветеран АТО Дикий запустив петицію – перейменувати бульвар Дружби народів на честь Міхновського. МОУ підтримало

доповнено

Ветеран російсько-української війни, екскомандир роти батальйону “Айдар”, директор Національного антарктичного центру та експерт “НовинарніЄвген Дикий пропонує перейменувати бульвар Дружби народів у Києві на честь Миколи Міхновського, а одноіменну станцію метро назвати “Звіринецька”.

Таку петицію він опублікував на сайті Київради 26 вересня. Якщо петиція набере 6000 голосів, її буде зобов’язана розглянути Київрада.

Ветеран нагадує, що кияни вже понад шість років чекають, коли перейменування бульвару Дружби народів розглянуть депутати Київради.

“Військові, ветерани, волонтери вже не перший рік чекають на перейменування бульвару Дружби народів на честь одного із засновників українського війська, ідеолога державної самостійності України Миколи Міхновського. Саме юрист Міхновський у 1900 році вперше в історії України фахово обґрунтував і публічно виступив з ідеєю створення незалежної самостійної української держави. Згодом, з початком Української революції 1917 року, Міхновський став одним із засновників українського війська та створив перші організовані військові формування Української Народної Республіки, чим зробив значний внесок у становлення української незалежності. Наші збройні сили є правонаступником саме війська УНР, а не радянської армії, і багато славетних традицій ЗСУ мають коріння саме з часів Української революції.

Микола Міхновський випереджав свій час — зрештою, саме він виявився найбільш далекоглядним з усіх політичних лідерів України зразка 1917 року. У той час як лідери Центральної Ради перебували у полоні теорій соціалізму і марили ідеєю України як автономного утворення у майбутній «демократичній федеративній росії», Микола Міхновський чи не єдиний послідовно наголошував на необхідності розбудови незалежної української держави і власних українських збройних сил, що мали б цю незалежну державу боронити”, – сказано в петиції.

Автор петиції нагадує, що наступного року Україна відзначатиме 150 років з дня народження Миколи Міхновського.

Ініціативу вшанування засновника українського війська також підтримує Міністерство оборони України.

Новинарня” отримала лист із відповіддю заступниці МОУ Ганни Маляр на ім’я депутатки Київради Аліни Михайлової, в якій заступниця міністра зазначила, що “Міністерством оборони ініціатива підтримується”.

“У будь-якій іншій зрілій європейській країні на прикладі такої постаті, як Микола Міхновський, виховували б молодь, а в містах існували б численні пам’ятники та вулиці, названі на честь цієї особи. Утім, у Києві – столиці України, що вже дев’ятий рік веде оборонну війну проти російського агресора за власну свободу, гідність, самобутність, незалежність та територіальну цілісність – ім’я такої основоположної для національної політичної суб’єктності постаті як Міхновський і досі лишається невшанованим”, — резюмує автор петиції.

Ветеран пропонує також відмовитись від назви “Дружби народів” серед станцій київського метро. Найбільш історично виправданою назвою для цієї станції автор вважає назву “Звіринецька” — на честь місцевості Києва, відомої з часів Київської Русі.

Читайте також:
На Київщині відкрили погруддя Миколі Міхновському

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна