Вражені кількістю страт: експерти ООН виявили докази воєнних злочинів РФ в Україні

Слідчі від Організації Обʼєднаних Націй виявили докази вчинення воєнних злочинів російськими військовими в Україні.

Про це в п’ятницю, 23 вересня, інформує AP.

Комісія з розслідування ситуації в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, зараз зосередилися на зборі даних в чотирьох областях – Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській.

Представляючи свої висновки, експерти ООН цитували свідчення колишніх полонених про побиття, ураження електричним струмом і примусове роздягання в російських слідчих ізоляторах.

Вони також висловили серйозну стурбованість щодо страт у вказаних чотирьох регіонах.

“Ми були приголомшені великою кількістю страт у районах, які ми відвідали. Зараз комісія розслідує такі смерті в 16 містах і селищах”, – сказав голова комісії Ерік Моуз.

Він сказав членам Ради ООН з прав людини, що його команда отримала та документує “достовірні заяви щодо багатьох інших випадків страт”.

Слідчі комісії відвідали 27 міст і селищ, опитавши понад 150 потерпілих і свідків та зустрілися з групами захисту інтересів і урядовцями, зазначив Моуз.

“На підставі зібраних доказів комісія дійшла висновку, що в Україні були скоєні воєнні злочини”, – сказав він.

Моуз також повідомив, що комісія задокументувала скоєння злочинів сексуального або гендерного насильства з боку російських військовослужбовців, постраждалим було від 4 до 82 років.

Він зазначив, що надалі комісія планує поступово розширювати своє розслідування, охоплюючи свідчення про фільтраційні табори для утримання та депортації людей, примусове переселення людей і твердження про прискорене усиновлення дітей у Російській Федерації.

Читайте також:
Зеленський представив на Генасамблеї ООН “формулу миру”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна