“Обміну могло і не статися”: товариш Романа Ратушного розповів, як їм вдалося перешкодити втечі Медведчука перед війною

Військовослужбовець 93-ї окремої механізованої бригади і товариш полеглого воїна й громадського активіста Романа Ратушного Євген Черепня розповів, як за кілька днів до повномасштабного вторгнення їм вдалося перешкодити втечі одіозного нардепа Віктора Медведчука за кордон.

Про це він написав у твіттері в четвер, 22 вересня.

“Україна повернула 215 полонених з “Азовсталі”. Цього моменту чекало все українське суспільство. 200 захисників Маріуполя обміняли на Віктора Медведчука. Розповім, чому такого обміну могло б не статися і як до цього причетний Роман Ратушний“, – написав він.

“За іронічним збігом обставин, Медведчук мешкав на території нашої громади, там же він відбував свій цілодобовий домашній арешт”, – вказав Черепня.

За його словами, 21 лютого він зустрівся з Ратушним біля автозаправки WOG, щоб поїхати у справах. Вони обоє були активістами ініціативи “Захистимо Протасів Яр”. Хлопці помітили там чергу із чорних “Мерседесів” Медведчука, які поспіхом заливали повні баки.

“Це одразу викликало багато запитань, особливо на тлі можливого повномасштабного вторгнення Росії і виїзду за кордон Оксани Марченко (дружини нардепа, – “Н”). Вирішуємо після роботи зайти провідати Вітіну дачу.

Пройшовши декілька постів його тітушні, бачимо, як хлопці в чорному пакують речі в буси. Розкладка стає зрозумілішою. Рома зі словами: “Йому в жодному разі не можна дати з’є**тися” починає дзвонити деяким знайомим.

Поліцейські біля будинку Медведчука, 21 лютого 2022 року

Пару годин – і біля помешкання Медведчука починається двіж. “Рекси” перевіряють будинок на наявність нашого “клієнта” і запевняють, що поставлять його на посилений контроль. Ніби до цього це було непотрібно – подумаєш, кум Путіна”, – розповів Черепня.

За словами Євгена, вони з Романом почали сумніватися, чи не “накрутили” собі зайвого. Зрештою “зійшлися на тому, що зайва перевірка Вітьку аж ніяк не завадить, що б там не було”.

Згодом стало відомо, що саме

в той день Віктор Медведчук і планував покинути Україну.

“Потенційно, ми б втратили величезну рибу, на яку об’єктивно наші специ забили х*й.

Після початку великої війни ми ще завітаємо до Медведчука на дачу, щоб роззброїти його шобло”, – наголосив Євген Черепня і додав, що саме там активісти знайшли бронежилет, який “тітушкам вже був непотрібен”.

“Потім були “мемні” фото затриманого Медведчука, а тепер справа дійшла і до обміну.

Якось так. В цьому і був весь Рома. Його дії і вчинки дійсно дають про себе знати, навіть після його смерті, потенційно даруючи життя іншим. Нам всім буде його сильно не вистачати”, – підсумував активіст.

Читайте також:
У Будинку-музеї Тараса Шевченка в Києві відкрилась експозиція пам’яті Романа Ратушного

“Рома не хотів би, щоб ми плакали. Він хотів би, щоб ми перемогли”. Письменниця Світлана Поваляєва – про свого сина Романа Ратушного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна