У бібліотеці Балаклії росіяни хотіли знищити книжки українською, навіть Стівена Кінга, – мінкульт

Під час окупації Балаклії на Харківщині росіяни перебирали книжковий фонд Балаклійської центральної районної бібліотеки і планували знищити книжки українською мовою, серед яких були й переклади, зокрема романи Стівена Кінга.

Про це в ефірі національного телемарафону 21 вересня повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, який відвідав місто.

“В Балаклії вони намагалися ліквідувати всі книжки українською мовою, вони були складені окремо, у тому числі й книги Стівена Кінга, просто тому, що вони українською мовою. Окремо була поличка, присвячена “бандерівській” літературі, до якої зарахували Матіос і Стуса”, — розповів міністр.

Україномовні книжки в бібліотеці Балаклії. 21 вересня 2022 року. Фото: Олександр Ткаченко/Telegram

За його словами, окупанти встигли завезти до міста російську літературу.

“Окремо була поличка нового бачення цієї бібліотеки: російський бульварний роман, Пушкін, навіть маленька статуетка Пушкіна була. Коли мені говорять, що не варто змінювати назви вулиць Пушкіна, – ви подивіться, що вони в першу чергу роблять”, – зазначив глава Мінкульту.

“Слава Богу, книжки не встигли знищити, але сам факт того, що їх хтось складав до купи, а це навіть не половина бібліотечного фонду Центральної бібліотеки Балаклії, говорить про те, що колаборація була. Це ті люди, яких показували російські ЗМІ, які першими втікали з деокупованих територій”, — заявив Ткаченко.

Як відомо, знаменитий американський письменник Стівен Кінг підтримує Україну у війні проти російських загарбників.

Читайте також:
Окупанти вилучили з бібліотеки Мелітополя книжки про Голодомор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна