Росія безсоромно порушила Статут ООН і погрожує світу ядерною зброєю, – Байден

Президент США Джо Байден під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН звинуватив Росію в порушенні Статуту Організації та запевнив, що Україна не залишиться без підтримки Вашингтона і союзників.

Про це ввечері в середу, 21 вересня, інформує “Європейська правда”.

Вторгнення РФ в Україну та ядерні погрози Кремля

“Буду прямолінійним: постійний член Ради Безпеки ООН вдерся до свого сусіда, спробував стерти суверенну державу з карти. Росія безсоромно порушила ключові постулати Статуту ООН. Нема нічого важливішого, ніж пряма заборона захоплення країнами території сусіда силою”, – сказав американський лідер.

Він зазначив, що у своєму нинішньому зверненні “Путін знову пригрозив Європі ядерною зброєю – це бездумна зневага режиму її нерозповсюдження”.

Читайте також:
Папа Римський заявив, що думки “декого” про застосування ядерної зброї – божевілля

“Тепер Росія призиває ще більше солдатів для бою, а Кремль організовує бутафорські “референдуми”, щоб спробувати анексувати частину України, що є вкрай суттєвим порушенням Статуту ООН”, – додав президент США.

Він наголосив, що твердження Путіна про нібито погрози Росії, які змусили його вторгнутися в Україну, неправдиві: “Ніхто не погрожував Росії. І ніхто, окрім Росії, не сіяв конфлікт”.

Насправді ми попереджали, що це станеться, й багато з ким із вас співпрацювали для того, щоб це відвернути. Якщо просто, то ця війна – про знищення права України існувати як держава, знищення права на існування українського народу. Від цього у вас має застигнути кров у жилах”, – наголосив Байден.

За його словами, з початку повномасштабного вторгнення США надали Україні підтримку в розмірі понад 25 мільярдів доларів США, а ще понад 40 країн-членів ООН підтримали Україну “мільярдами доларів”.

“Ми, кожен із нас у цій залі, хто вирішив підтримувати принципи й переконання, які обіцяли захищати як члени ООН, повинні чітко, твердо і невідступно визначити: Україна має ті ж права, які має будь-яка суверенна нація. Ми солідарні з Україною. Ми солідарні проти російської агресії. Крапка”, – підсумував Байден.

Про звірства російських військових в Ізюмі

Як зазначає Суспільне, американський лідер нагадав про те, як Володимир Путін заперечував державність України, додавши, що “зараз ми бачимо напади на школи, залізничні вокзали, лікарні, на центри української історії та культури”.

Президент США згадав нещодавно знайдене в українському місті Ізюм масове поховання людей, вбитих російською армією: “Ця війна спрямована на те, щоб знищити право України на існування як держави – ясно і просто – і право України на існування як народу. Ким би ви не були, де б ви не жили, у що б ви не вірили – це повинно змусити вашу кров захолонути в жилах. Ось чому 141 країна в Генасамблеї зібралася разом, щоб однозначно засудити війну Росії проти України”.

Експорт зерна і брехня РФ щодо продовольчої кризи

Окремо Байден відзначив ООН за допомогу в укладенні угоди про експорт зерна та закликав до її продовження. Байден зауважив, що 193 мільйони людей у всьому світі відчувають гостру нестачу продовольства.

“Росія (…) поширює брехню, намагаючись покласти провину за кризу, продовольчу кризу, на санкції, введені багатьма у світі за агресію проти України. Отже, дозвольте мені де в чому внести повну ясність: наші санкції явно дозволяють, недвозначно дозволяють Росії експортувати продовольство і добрива. Ніяких обмежень”, – заявив Байден.

Він додав, що “це війна Росії посилює продовольчу незахищеність, і тільки Росія може покласти їй край”.

Байден подякував ООН за допомогу в укладенні угоди про експорт зерна з Україною і Росією і закликав до його продовження. Він також оголосив про виділення США 2,9 мільярда доларів на гуманітарну і продовольчу допомогу.

Читайте також:
Зеленський: світ не дасть Росії застосувати ядерну зброю, але є ризики

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна