Держави – спонсори тероризму: Росія може стати дев’ятою в цьому списку

Сенатори від Демократичної та Республіканської партій США Річард Блюменталь та Ліндсі Грем представили на розгляд верхньої палати Конгресу закон, за яким Росія буде визнана державою-спонсором тероризму.
У разі його ухвалення проти РФ можна буде подавати позови до судів США за дії росіян в Україні, повідомляє “Голос Америки”.

“Потреба в цьому заході сьогодні є більш гострою, ніж будь-коли раніше”, – заявив сенатор-демократ Річард Блюменталь, маючи на увазі вбивства мирних жителів та інші злочини Росії в Україні.

Республіканець Ліндсі Грем, ще один автор законопроекту, додав, що це визначення надішле потужний сигнал підтримки Києву, союзникам США і водночас накладе на Росію суворі покарання, посилення санкцій, а також, зокрема, дозволятиме позиватись до неї в ​​судах США за дії в Україні.

На країни, що включені до списку, США накладають заборону на постачання зброї (експорт і продаж); контроль за експортом товарів подвійного призначення; заборони на економічну допомогу; різні фінансові й інші обмеження.

Історична довідка

Держави-спонсори тероризму – це держави, які, відповідно до офіційної позиції Державного департаменту США, надають підтримку актам міжнародного тероризму.

Загалом у списку держав-спонсорів тероризму в різний час були вісім країн, залишаються – чотири.

Складання списку почалося 29 грудня 1979 року. Саме тоді до списку були включені Лівія, Ірак, Південний Ємен і Сирія.

  • Сирія внесена 29 грудня 1979 року.
  • Ірак був внесений 29 грудня 1979 року, виключений 25 вересня 2004 року.
  • Лівія внесена 29 грудня 1979 року, виключена 15 травня 2006 року.
  • Південний Ємен внесений 29 грудня 1979 року, виключений 1990 року після об’єднання з Єменом.
  • Куба внесена 1 березня 1982 року, виключена 28 травня 2015 року, знову внесена 12 січня 2021 року.
  • Іран внесений 19 січня 1984 року.
  • КНДР внесена у 1988 році, виключена 11 жовтня 2008 року, 20 листопада 2017 року повторно внесена до списку
  • Судан був доданий 12 серпня 1993 року, 14 грудня 2020 року – виключений.

Відтак залишаються у списку Сирія, Куба, Іран та Північна Корея.

Російська Федерація може стати п’ятою чинною країною у списку держав–спонсорів тероризму, якщо законопроєкт сенаторів Блюменталя й Грема буде схвалений.

Нагадаємо, 23 квітня 2014 року, після анексії Криму Росією та початку війни на сході України, на вебсайті Білого дому в розділі We the People була створена петиція до президента США Барака Обами про визнання РФ державою-спонсором тероризму. За відведений на збір електронних підписів час петиція зібрала понад сто тисяч підписів. 5 грудня 2014 року Білий дім оприлюднив свою відповідь на петицію – Росія спонсором тероризму визнана не була.

19 квітня 2018 року сенатор-республіканець Корі Гарднер висунув вимоги до Державного департаменту США щодо внесення до цього списку Росії у зв’язку з отруєнням Сергія Скрипаля в Британії.

12 червня 2018 року Україна звернулася до Міжнародного суду ООН із позовом про визнання Росії спонсором тероризму.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, відповідаючи сенаторам: “…Безсумнівно, що росіяни тероризують український народ… Юристи працюють над тим, щоб законодавчі підстави для внесення до списку спонсорів тероризму були дотримані”.

10 травня 2022 року у Сенаті США зареєстрували резолюцію, що визнає Росію державою-спонсором тероризму.

11 серпня 2022 року депутати Сейму Латвії ухвалили заяву, у якій оголосили РФ державою-спонсором тероризму і назвали її дії в Україні “цілеспрямованим геноцидом проти українського народу”.

Читайте також:
У США представили законопроєкт про визнання Росії спонсором тероризму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна