Путін планує поновити шантаж голодом після завершення дії “зернової угоди”, – Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що президент РФ Володимир Путін планує поновити шантаж світу голодом і вимагати для себе чергових поступок перед завершенням дії “зернової угоди” щодо експорту продовольства морем з українських портів.

Таку думку глава української дипломатії висловив на спільній з главами МЗС Литви та Ірландії пресконференції в Одесі 14 вересня, передає “Укрінформ“.

Кулеба сказав, що Путін бреше, коли стверджує, ніби більшість зерна з Одеси йде до Європи, а не в країни Африки й Азії, як це передбачалося “зерновою ініціативою”.

“Насправді більшість збіжжя, яке виходить з цього порту, а також з інших портів, ідуть саме в Азію й Африку. Тому інтерпретувати слова путіна можна тільки одним чином: він готується поновити шантаж світу голодом і вимагати для себе чергових поступок, очевидно, під листопад, коли завершується дія нинішньої домовленості“, – сказав Кулеба.

Глава МЗС додав, що вони з литовським та ірландським колегами Габріелюсом Ландсбергісом та Саймоном Ковені домовилися завдяки Генасамблеї ООН, де наступного тижня зберуться високі делегації, максимально розширити коаліцію країн (насамперед Африки й Азії), котрі стоятимуть на захисті “зернового коридору”.

“Ми маємо конкретний план, як ми будемо працювати, щоб запобігти зриву цієї домовленості”, – підсумував глава української дипломатії.

Раніше Дмитро Кулеба заявив, що Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української сільськогосподарської продукції, щоб не допустити зриву з боку РФ продовження “зернової угоди”.

Читайте також:
З портів Одещини вийшов найбільший караван суден з початку “зернової ініціативи”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна