Інформація про затримання на Харківщині вчителів із Росії виявилася фейком

Інформація про затримання на деокупованій території Харківщини вчителів із Росії виявилася фальшивкою.

Про це з посиланням на відповідь Офісу генерального прокурора на її запит 13 вересня повідомила журналістка Ірина Ромалійська, ведуча проєкту “Радіо Свобода” “Настоящее время”.

Вона нагадала подробиці цієї історії:

  • Спершу “24-й канал” поширив інформацію, нібито в Харківській області затримали російських вчителів на звільнених територіях. Із посиланням на “джерела в розвідці”. Але новина виписана з оціночними судженнями, що одразу викликає недовіру.
  • Наступного дня в ТГ-каналі нардеп Олексій Гончаренко з’явилося повідомлення про те, що в Харківській області затримали російських вчителів – без посилання на джерело інформації.
  • Підсанкційне видання “Страна.ЮА” повідомляє, що затримані російські вчителі – знову ж таки без посилання на джерело інформації. А потім там же дали коментар віцепрем’єрки Ірини Верещук, що вчителів начебто будуть судити за статтею 438 ККУ (“порушення законів та звичаїв війни”, що юридично дивно, але все ж таки). Сама Верещук не підтверджує, що їх затримали. Але ця новина вже розходиться українськими та міжнародними ЗМІ.

“Звертаюсь сьогодні в Офіс генерального прокурора (бо в Україні всі затримання цивільних проходять через прокуратуру). Відповідь Юрія Білоусова, начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту ОГП: “За даними Офісу генерального прокурора, українські правоохоронці не затримували російських вчителів на деокупованих територіях Харківської області“.

І ще джерела в Харківській, Донецькій та Луганській обласних прокуратурах також запевняють: в них не було випадків затримання російських вчителів на деокупованих територіях”, – пише Ромалійська в фейсбуці.

При цьому вона звертає увагу на те, що в Росії слідчий комітет уже порушив справу через начебто затримання.

Паралельно з цим проросійський пропагандист Анатолій Шарій “волає про “мразот з Києва”, які “будуть саджати на 15 років вчителів” і що “до суду доживуть не всі”.

Ромалійська прокоментувала: “Я не знаю, хто і навіщо, запустив цей фейк. Українська сторона для того, щоб залякати інших російських вчителів, які хочуть їхати? Можливо. Але тоді не розумію, як у цьому ланцюжку з’явилася “Страна”.
Російське ІПСО, щоб, наприклад, росіянам вдарити по ще одній скрепі – “вчителях”? Чи там, наприклад, щоб російським лібералам показати страшних бендерівців? Я реально не розумію.

Головні висновки:

  • Треба завжди пам’ятати: у кожного повідомлення має бути джерело інформації. Тобто після кожного речення, де щось подається, як новина, вам мають повідомляти джерело цієї інформації. І тоді – до цього ще можна прислухатися і якось оцінювати.
  • Кожного разу, коли читаєте “Страну” або вирішуєте дати їм коментар, пам’ятайте: вони в Україні під санкціями, бо в РНБО вважають, що головред видання Гужва та сама “Страна” загрожують національній безпеці України. Вони не раз були помічені в тому, що тупо брешуть на користь Росії”.

Читайте також:
Російські спецслужби створили фейковий сайт Зеленського для німців, – ОП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна