Окупанти встановлюють в Маріуполі пам’ятник Олександру Невському

У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі загарбники встановлюють пам’ятник Олександру Невському замість демонтованого монумента загиблим жителям міста під час першої фази війни Росії проти України.

Про це повідомив у понеділок, 12 вересня, радник міського голови Петро Андрющенко.

“Маріуполь. Прямо зараз окупанти встановлюють пам’ятку відсутності смаку у вигляді Олександра Невського замість демонтованої унікальної пам’ятки про маріупольців, які загинули під час першої фази війни. Росія продовжує знищувати всю українську культурну спадщину, до якої може дотягнутись”, – написав він у телеграмі.

Контекст

Російські загарбники демонтували меморіал пам’яті військовослужбовцям на початку серпня.
Цей  меморіал був важливою складовою оновленої площі Свободи. Він виготовлений з граніту у формі українського герба, по якому струменить вода як символ пролитих сліз: вода омиває бронзове дубове листя, на кожному з яких – ім’я загиблого Героя.

Олександр Ярославович (Невський) – князь новгородський, псковський, владимирський, великий князь київський (хоча не доведено, що він колись був у Києві).
Був залежний від Золотої Орди. 15 червня 1240 року на чолі своєї дружини, міських ополчень Новгорода й Ладоги завдав поразки невеликому загону шведів на річці Неві, за що пізніше отримав від істориків прізвисько “Невський”. У 1242 році виграв військову сутичку із німецькими хрестоносцями на Чудському озері.

Канонізований РПЦ у лику “благовірний”. Образ Невського часто використовувався і використовується російською владою для пропаганди. У методичках Кремля, підготовлених у липні, в державних ЗМІ часто порівнюють повномасштабну війну проти України з хрещенням Русі та Невською битвою, а Путіна – з Олександром Невським.

Читайте також:
Породілля із Маріуполя Маріанна Вишемірська, фото якої облетіло увесь світ, тепер знущається над “азовцями” і співпрацює з окупантами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна