Київські депутати від “ЄС” заблокували перейменування вулиці Московської на Князів Острозьких

доповнено

Депутати фракції “Європейська солідарність” у Київраді своєю зустрічною ініціативою заблокували перейменування вулиці Московської в Києві на вулицю Князів Острозьких.

Про це вдень у четвер, 8 вересня, повідомив історик, військовослужбовець ЗСУ Олександр Альфоров, який був головою експертної топонімічної комісії столиці.

“…В Києві і далі буде вулиця Московська… Її не перейменують на Князів Острозьких. Це рішення відбулося сьогодні, в річницю перемоги князя Костянтина Острозького в битві під Оршею проти московського війська, на комісії з місцевого самоврядування, що мала затвердити перед винесенням на сьогоднішнє голосування депутатами [Київради] перейменування вулиці Московської на Князів Острозьких. Проте перша заступниця голови комісії Дінара Габібуллаєва від фракції “Європейської солідарності” запропонувала перейменувати Московську на [вулицю] “Європейського Союзу”, – написав Алфьоров у фейсбуці.

Раніше цього дня комісія КМР з питань культури підтримала обидва запропоновані на сьогодні перейменування – і Московської на Князів Острозьких, і Волгоградської на Романа Ратушного, розповіла депутатка від “Голосу” Аліна Михайлова.

Натомість на комісії з питань місцевого самоврядування “почалась, м’яко скажемо, дискусія. Бо найпатріотичніша фракція Київради заради політичного хайпу висунула абсолютно незаконне і непроцедурне рішення”.

Під час розгляду питання Дінара Габібуллаєва раптом озвучила правку, щоб Московська була перейменована на вулицю Європейського Союзу, мотивувавши це тим, що фракція зібрала свої альтернативні підписи (??) і хоче сьогодні в залі голосувати за свій варіант, розповів громадський активіст Олег Слабоспицький.

Дінара Габібуллаєва на засіданні комісії

Алфьоров розповів, що після того, як голосуванням комісії пропозицію Габібуллаєвої було відкладено (“єдиний можливий вихід з такої ситуації, щоби взагалі не зупинити процес”), на комісію прийшов голова фракції “ЄС” та заступник міського голови Володимир Прокопів “і заявив, що Московська не буде перейменована на Острозьких”.

“Тобто фракція “Європейської солідарності” буде ламати думку киян і, очевидно, буде блокувати інші рішення по перейменуваннях”, – зробив висновок Алфьоров.

Він наголосив, що варіанту “ЄС” не було під час електронного рейтингового голосування киян за нові назви вулиць у межах дерусифікації.

При цьому вулиця князів Острозьких перемогла в голосуванні абсолютною більшістю голосів киян (понад 10 тисяч голосів).

“Назва “Європейського Союзу” – суперечить нормам. У нас нема вулиці Литовської Республіки чи Королівства Бельгія – є Литовська і, сподіваюсь, буде Бельгійська. Вулиця на честь “Європейської солідарності” має називатись “Європейською”. Відповідно, має бути прив’язаною до історичної Європейської площі”, – зазначив Алфьоров.

“Дуже ницо, бридко та огидно, коли ситуативні амбіції політичної сили ламають під співзвучність назви своєї партії історичний ландшафт тисячолітнього Києва. Особливо коли це зробили сьогодні, саме річницю перемоги над московською армією Костянтина Острозького. Цей факт свідчить про абсолютну відмежованість (інопланетність!) депутатів “Європейської солідарності” від української історії та розуміння процесів державності. По суті, йдеться про зраду громадської думки та історичної справедливості”, – заявив історик та громадський активіст.

Читайте також:
Князь Костянтин Острозький: бив МСК, коли це ще не було мейнстрімом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна